V Španielsku je plno, zažíva rekordný nával turistov

Do Španielska prišlo v tohtoročnom prvom štvrťroku rekordných 12 miliónov zahraničných turistov, čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka nárast zhruba o 14 percent.

30.04.2016 14:04
debata (4)

Podľa Národného štatistického úradu prišlo najviac turistov z Británie – 2,7 milióna, čo je medziročný nárast o dvadsať percent. K vyššiemu počtu turistov v marci, keď do krajiny zavítalo 4,8 milióna cudzincov, podľa agentúry EFE prispela Veľká noc.

Druhou najpočetnejšou skupinou boli Nemci, ktorých prišlo od januára do marca do Španielska 1,7 milióna, tretí boli Francúzi (1,58 milióna). Najvyšší nárast v medziročnom porovnaní, a to o 35 percent, bol zaznamenaný u Írov, ktorých zavítalo do Španielska tento rok asi štvrť milióna.

Najvyhľadávanejšou turistickou destináciou boli v prvom štvrťroku Kanárske ostrovy s 3,5 miliónmi zahraničných návštevníkov. Nasledovalo Katalánsko, v ktorom je najväčším lákadlom jeho metropola Barcelona. Do tohto regiónu prišlo 2,8 milióna cudzincov. Treťou najžiadanejšou oblasťou bola Andalúzia s 1,7 miliónmi zahraničných turistov, čo je medziročný nárast o 22 percent.

Rekordný počet turistov je dobrou správou pre španielsku ekonomiku i tamojší trh práce. Cestovný ruch sa na hrubom domácom produkte Španielska podieľa viac ako desatinou, je druhým najvýznamnejším hospodárskym odvetvím po automobilovom priemysle a jedným z hlavných motorov ekonomiky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #turizmus