Odchod z EÚ by podľa niektorých ekonómov Británii pomohol

Odchod Británie z Európskej únie by pre britské hospodárstvo znamenal prínos, ekonomika by totiž mohla ťažiť zo zníženia obchodných bariér a z obmedzenia regulácie. Uviedla to vo štvrtok skupina britských ekonómov.

29.04.2016 06:38
debata (11)

Jej postoj tak kontrastuje s prognózami významných medzinárodných organizácií, podľa ktorých by takzvaný brexit negatívne zasiahol ekonomickú aktivitu aj životnú úroveň v Británii.

Skupina ôsmich ekonómov s označením Economists for Brexit (Ekonómovia pre brexit) zahŕňa podľa denníka Financial Times uznávané osobnosti, napríklad ekonomického poradcu londýnskeho starostu Gerarda Lyonsa. Podľa serveru BBC ide o prvý prípad, keď nejaká skupina ekonómov odchod Británie z EÚ verejne podporila.

Obavy z negatívnych dopadov brexitu na britský export považujú títo ekonómovia za prehnané. Výkon britskej ekonomiky by podľa nich mohol byť v prípade brexitu za zhruba desať rokov o štyri percentá vyšší, než pri zotrvaní krajiny v EÚ.

Profesor ekonómie Patrick Minford z univerzity v Cardiffe tvrdí, že Británia by sa v prípade brexitu nemala zaťažovať snahou uzatvoriť obchodnú dohodu s EÚ. Namiesto toho by vraj mala umožniť, aby sa jej zahraničný obchod riadil clami dohodnutými na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

„Naša analýza ukazuje, že odchod z EÚ, nedohodnutie novej dohody s EÚ a zbavenie sa obchodných bariér EÚ pridajú ekonomike zhruba štyri percentá,“ vyhlásil Minford. „Brexit predstavuje šok – prospešný šok,“ dodal.

Britské ministerstvo financií však minulý týždeň podľa agentúry Reuters uviedlo, že ak by Británia postupovala spôsobom, ktorý Minford presadzuje, znížilo by to do roku 2030 výkon ekonomiky o 7,5 percenta.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v stredu varovala, že odchod z EÚ by výrazne zasiahol britskú ekonomiku a znížil príjmy britských zamestnancov. Generálny tajomník OECD José Ángel Gurría uviedol, že priemerný britský pracujúci by v dôsledku brexitu prišiel do roku 2020 o sumu zodpovedajúcu mesačnej platu.

Britská ekonomika by podľa správy OECD v prípade opustenia EÚ utrpela „veľký negatívny šok“ a jej výkon by bol v období do roku 2020 o tri percentá nižší, ako keby krajina v únii zostala.

Organizácia tiež varovala, že negatívne dôsledky brexitu by nepocítila iba Británia, ale aj ostatní členovia OECD, najmä európske krajiny.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit