EÚ chce chrániť oceliarov pred lacnou Čínou

Európska únia by mala svoje oceliarstvo chrániť pred lacnou čínskou produkciou, ak Peking nepristúpi na dohodu, ktorá zabezpečí čestnú konkurenciu, povedal nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

24.04.2016 20:00
Čína, oceľ Foto:
Čína dotuje oceliarsky priemysel, čo cenovo znevýhodňuje európskych hutníkov.
debata (38)

„Férová konkurencia nie je jednosmerná ulica. Musí to byť férové aj z čínskej strany,“ povedal Gabriel na konferencii vo Varšave, kde sa stretol so svojimi partnermi z Poľska a Francúzska. „Veľmi podporujeme rokovania s Čínou. Pokiaľ však nebude možné dospieť k spoločnému prístupu, potom bude musieť EÚ chrániť trh, kým nebudeme mať férový trh v oceliarstve a ďalších odvetviach,“ uviedol minister.

Problém s dovozom lacnej čínskej ocele sa týka aj Slovenska, a najmä spoločnosti US Steel, ktorá patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom v košickom regióne.

Nemeckí oceliari už aj vyšli do ulíc. Okrem neférovej čínskej konkurencii protestovali aj proti klimatickej regulácii Bruselu, ktorá podľa nich prudko zvyšuje náklady energeticky náročných odvetví. Sú aj proti zlučovaniu firiem s možnými negatívnymi vplyvmi na pracovné miesta. Nemecké oceliarstvo zamestnáva priamo približne 87-tisíc ľudí a nepriamo zabezpečuje prácu ďalším 3,5 milióna ľuďom.

Indická spoločnosť Tata Steel, ktorá sa zbavuje svojich stratových hút v Británii, uvažuje o ich predaji nemeckému koncernu Thyssenkrupp. Britské huty zasahuje dovoz z Číny viac ako ostatné, pretože energetické náklady v Británii sa kvôli rozvoju drahých obnoviteľných zdrojov zvýšili najviac. Británia navyše na rozdiel od Nemecka svojim energeticky náročným odvetviam nedotuje energetické náklady.

Britský minister obchodu a podnikania Sajid Javid po stretnutí zástupcov veľkých výrobcov ocele povedal, že Čína sľúbila obmedzenie svojej výroby ocele.

Čína minulý týždeň pristúpila v dohode so Spojenými štátmi na zrušenie svojho programu exportných dotácií, ktorými podporuje čínske firmy zo siedmich odvetví od oceliarstva po textil. Čína je od vstupu do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v roku 2001 častým terčom sťažností na vývoz za umelo podhodnotené ceny.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #oceľ #oceliari