Briti vymenia ekonóma za maliara. Na bankovkách

Na novej britskej bankovke v hodnote 20 libier bude britský maliar Joseph Mallord William Turner. Informovala o tom britská centrálna banka Bank of England. Nová bankovka bude vydaná do roku 2020 a Turner nahradí na bankovke ekonóma z 18. storočia Adama Smitha.

24.04.2016 13:00
debata (1)
Na novej dvadsaťlibrovej bankovke bude maliar... Foto: Bank of England
libra, Turner, Británia Na novej dvadsaťlibrovej bankovke bude maliar J. M. W. Turner.

Bank of England uviedla, že od verejnosti dostala takmer 30 000 návrhov. Bolo to vôbec prvýkrát, keď sa verejnosť mohla vyjadriť k tomu, koho by chcela vidieť na novej bankovke. Banka vybrala maliara, ktorý zomrel v roku 1851, z užšieho zoznamu umelcov, na ktorom boli ďalej Charlie Chaplin, sochárka Barbara Hepworthová, maliar William Hogarth a hrnčiar a priemyselník Josiah Wedgwood.

„Turner je možno jeden z najvplyvnejších britských umelcov všetkých čias,“ uviedol guvernér banky Mark Carney. Turner bol romantický krajinkár a býva pokladaný za predchodcu impresionizmu.

Na novej plastovej bankovke bude Turnerova tvár a jeden z jeho najslávnejších obrazov The Fighting Temeraire zobrazujúci starú, opotrebovanú bojová loď Temeraire vlečenú k poslednému kotvisku na rozobratie.

Verejný záujem o Turnera oživil v roku 2014 film Mr. Turner, nadšene prijatý kritikmi, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra