Ovocinári chránili budúcu úrodu pred mrazmi

Ovocinári, ktorí pestujú ovocie v lokalitách Piešťany, Trnava či Nové Zámky, museli v noci zo stredy na štvrtok pre prudké mrazy vo svojich sadoch zachraňovať budúcu úrodu - kvitnúce ovocné stromy i jahody.

21.04.2016 11:45
debata (6)

Teploty začali klesať už v stredu vo večerných hodinách, čo sa naplno potvrdilo okolo polnoci, uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Ako potvrdil predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga, na niektorých miestach museli ovocinári v sadoch zapaľovať parafínové sviečky alebo využiť prelety vrtuľníkov, ktoré stláčali teplejší vzduch smerom do kvitnúcich sadov. „Sme v kontakte so Slovenským hydrometeorolo­gickým ústavom a tak sme mrazy očakávali. Prišli však o niekoľko hodín skôr. V sadoch sme preto už o polnoci mali okolo sto zamestnancov. Tento dnešný nočný zásah len u nás na 100 až 150 hektároch, prelety troch helikoptér a pálenie špeciálnych sviec, vyšiel na 50 tis. eur. Ak by sme to nespravili, mrazy by poškodili veľkú časť úrody,“ povedal Varga.

Podľa Holéciovej ovocinári budú v najbližších dňoch zisťovať, či kvety jahôd, jabĺk alebo marhúľ ochránili dostatočne. Avšak už teraz vedia, že určité škody budú mať, pretože nebolo v ich silách, aby ovocné sady ochránili na 100-percentnej výmere.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo