Globálny predaj Volkswagenov v marci klesol o 2,7 %

Predaj vozidiel značky Volkswagen v marci naďalej oslaboval, hoci tempo poklesu sa v porovnaní s februárom zmiernilo.

15.04.2016 15:02
debata

Globálne dodávky značky VW, ktorá rieši následky emisného škandálu, minulý mesiac oslabili o 2,7 % na 543 700 vozidiel. Za celý prvý štvrťrok predaj Volkswagenov klesol o 1,3 %. Automobilka, ktorá je najväčším európskym výrobcom áut, o tom informovala v piatok.

Marcové oslabenie predaja bolo miernejšie v porovnaní s februárom, kedy sa odbyt Volkswagenov znížil o 4,7 %. Pokles predaja značky VW však kontrastoval s vývojom na európskom automobilovom trhu, ktorý v marci vzrástol o 5,7 %. Podľa analytikov dôveru zákazníkov voči značke VW poškodilo zastavenie predaja dieselových modelov v USA, kde sedem mesiacov po vypuknutí emisného škandálu Volkswagen stále nemá technické riešenie nápravy takmer 600 tis. vozidiel.

Dopyt po modeloch VW v západnej Európe v marci klesol o 2 % a v USA o 10 %. Vzrástol predaj v Číne, ktorá je najväčším trhom Volkswagenu, a to o 3,6 %. Odbyt na čínskom trhu však bol utlmený v porovnaní s predajom luxusných nemeckých značiek Mercedes a BMW, ktorých odbyt v Číne minulý mesiac výrazne stúpol.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen