Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s najnižším zdanením

Najnižšia miera zdanenia v EÚ je v Litve, Bulharsku, Lotyšsku, Rumunsku a na Slovensku, kde sa do štátneho rozpočtu daňovým výberom dostane menej ako 30 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Pod tridsať percent sa dostalo aj Írsko. Vyplýva to z analýzy Českej sporiteľne (ČS) zverejnenej piatok.

08.04.2016 16:21
debata (22)

Do štátneho rozpočtu Českej republiky sa v podobe daní dostane približne 35 percent HDP, čo je porovnateľné množstvo ako napríklad v Grécku, Británii či v Chorvátsku. Najvyššia časť HDP putuje v podobe zdanenia do štátneho rozpočtu v Dánsku, v Belgicku a vo Francúzsku, kde na daniach vyberú 45 percent HDP.

Štúdia Európskej kancelárie ČS upozorňuje, že u pôvodných členov EÚ sú dane zvyčajne vyššie ako v nových členských štátoch. „Najhrubším ukazovateľom výšky zdanenia je pomer vybraných daní voči miestnemu HDP – tento indikátor ukazuje veľkosť štátneho rozpočtu a rozsah daňového systému,“ uviedla štúdia.

Štúdia sa tiež zaoberala efektivitou výberu daní. Najmenej efektívnymi krajinami pri výbere sú Slovensko, Česká republika a Nemecko, kde získanie 100 jednotiek daní stojí viac ako 1,3 jednotky. Napríklad Poľsko vyberie 100 zlotých za 0,15 zlotého. Slovensko má podľa tejto štúdie značný výpadok na DPH. Odhady zo zdrojov Európskej komisie hovoria, že potenciálny výber DPH na Slovensku je približbe o 35 % vyšší než skutočný. Horšie je na tom len Rumunsko (viac než 40-percentný výpadok) a Litva.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko