Rusko považuje cenu okolo 50 USD za barel za vyhovujúcu

Rusko verí, že cena ropy na úrovni 45 až 50 USD za barel je akceptovateľná pre nastolenie rovnováhy na trhu.

06.04.2016 12:02
debata (12)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje, ktorému sú známe plány Ruska pred aprílovými rokovaniami s ďalšími producentmi ropy. Poprední svetoví producenti ropy sa stretnú 17. apríla v Dauhe, aby potvrdili predbežnú dohodu o tom, že produkcia ropy zostane na januárových úrovniach. Túto dohodu dosiahli Rusko, Venezuela, Katar a Saudská Arábia.

"Teraz sa nehovorí o tom, ako dlho bude zmrazenie produkcie v platnosti a ani o spôsoboch, ako situáciu monitorovať,“ povedal jeden zo zdrojov. "Úroveň 45 až 50 USD za barel je akceptovateľná z pohľadu nastolenia rovnováhy na trhu. Ak by ceny stúpli, produkcia bridlicovej ropy by sa mohla zotavovať,“ uviedol zdroj.

Produkcia ropy v Rusku vo februári dosiahla 10,88 mil. barelov ropy denne. Bol to rovnaký objem ako v januári, pričom išlo o najvyššiu úroveň ťažby za takmer 30 rokov. Vyplýva to z údajov ruského ministerstva energetiky zverejnených v začiatkom marca. Údaje sú prvým opatrným signálom, že Rusko dodržuje sľub a zmrazilo ťažbu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC