Revízia gréckeho programu sa môže skončiť v máji

Medzinárodní veritelia by mohli dokončiť revíziu gréckych reforiem začiatkom mája. V utorok to povedal šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling.

05.04.2016 17:17
debata

"Dúfam, že budeme schopní ukončiť revíziu začiatkom mája, pred pravoslávnymi veľkonočnými sviatkami,“ povedal Regling.

Ukončenie revízie, ktoré je potrebné pre odblokovanie ďalšej pomoci pre Atény a začatie rozhovorov o gréckej dlhovej úľave, sa odďaľuje už niekoľko mesiacov. Vyžaduje si totiž rokovania o politicky náročných krokoch pre ľavicovú vládu. Ide napríklad o dôchodkovú reformu, riešenie problémov s nesplácanými úvermi v bankách, či reformu dane z príjmov.

Predstavitelia eurozóny minulý týždeň uviedli, že rokovania ministrov financií eurozóny o gréckej dlhovej úľave by mali pravdepodobne začať v polovici apríla popri jarnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF). Grécko v júli čaká splátka MMF a Európskej centrálnej banke vo výške 3,5 mld. eur. "Ak Gréci chcú… získať splátku pomoci ešte pred začiatkom júla, dohoda sa musí zrodiť okolo polovice apríla a 12. apríla idú všetci do Washingtonu, takže najlepšie ešte predtým,“ uviedol predstaviteľ eurozóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #ESM #euroval