Najväčšiemu dánskemu plynovému poľu hrozí uzavretie

Spoločnosť A.P. Moller-Maersk v októbri 2018 ukončí ťažbu na najväčšom dánskom plynovom poli Tyra, ak do konca tohto roka nenájde spôsob, ako zabezpečiť jeho dlhodobú ziskovosť. Oznámila to firma. Dánska vláda uviedla, že sa bude snažiť tento problém čo najrýchlejšie vyriešiť.

05.04.2016 07:15
debata (5)

Energetické podniky sa teraz vládu snažia prinútiť k úprave daní pri ťažby ropy a zemného plynu. Tvrdia, že pokles svetových cien ropy vedie k nerentabilnosti investícií do ťažby stenčujúcich sa dánskych rezerv. Predchádzajúca vláda dane v roku 2013 zvýšila, takže v súčasnosti smeruje do štátnej pokladnice približne 65 percent ziskov z ťažby, píše agentúra Reuters.

„Vláda s odvetvím jedná o budúcich možnostiach. Chceme nájsť riešenie problémov čo najrýchlejšie,“ uviedol minister energetiky Lars Christian Lilleholt. Dodal, že vláda stále zvažuje návrh energetického priemyslu, podľa ktorého by mali byť na ťažobné investície v Severnom mori poskytnuté daňové úľavy.

Komplex Tyra sa na celkovej produkcii plynu v Dánsku podieľa zhruba dvoma tretinami. Podľa firmy Maersk sa však jeho životnosť po 30 rokoch prevádzky chýli ku koncu, pretože ťažba je čím ďalej náročnejšia. „Zatvárame z bezpečnostných dôvodov a nie kvôli cenám ropy a plynu. Ale samozrejme pri pohľade na túto veľkú dlhodobú investíciu berieme ceny do úvahy,“ uviedla spoločnosť Maersk.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Dánsko