Gréci žiadajú okamžité ukončenie revízie programu pomoci

Revízia záchranného programu Grécka sa musí uzavrieť okamžite. Vyplýva to z pondelkového stanoviska kancelárie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

04.04.2016 14:26
debata (1)

Od pondelka pokračujú rokovania o pokroku Grécka v rozpočtovej oblasti. Vládne však napätie, keďže sa objavili prepisy rozhovorov v rámci Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré sa zaoberali spornou taktikou, ktorá má viesť k dohode.

„Rokovania sa musia skončiť okamžite, bez nereálnych požiadaviek na dodatočné opatrenia nad rámec júlovej dohody,“ uviedla kancelária premiéra Tsiprasa. Predstavitelia eurozóny očakávajú, že ak sa dosiahne dohoda s Gréckom o re­formných opatreniach, o gréckej dlhovej úľave by sa mohlo rokovať v polovici apríla.

Grécko zároveň od MMF žiada vysvetlenie jeho postoja. Portál WikiLeaks totiž zverejnil prepisy konferenčného hovoru troch vysokých predstaviteľov MMF z 19. marca. Podľa prepisu spolu hovorili o tom, ako zvýšiť tlak na Grécko, Nemecko a EÚ s cieľom uzavrieť dohodu o gréckej dlhovej úľave v apríli. Podľa prepisu hovorili o hrozbe, že sa MMF nezapojí do tretieho programu pre Grécko. Má to byť pritom spôsob ako prinútiť veriteľov z EÚ, predovšetkým Nemecko, dosiahnuť dohodu o dlhu pred britským referendom o zotrvaní v EÚ. MMF situáciu nekomentoval.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov