Na Kubu sa vracajú americkí hoteliéri, reťazec Starwood ako prvý

Americký hotelový reťazec Starwood Hotels & Resorts Worldwide sa stal prvou hotelovou spoločnosťou z USA, ktorá podpísala dohodu na Kube od tamojšej revolúcie z roku 1959.

21.03.2016 08:00
debata (75)

Podľa dohody podpísanej v sobotu firma opraví a bude prevádzkovať tri kubánske hotely, informovala v nedeľu agentúra AP.

Do renovácie hotelov Quinta Avenida, Santa Isabel a Inglaterra nachádzajúcich sa v metropole Havane investuje americká spoločnosť niekoľko miliónov dolárov, napísala agentúra AP.

Všetky hotely na Kube v súčasnosti spravuje štát. Firma Starwood prevezme okrem iného hotel Quinta Avenida, ktorý vlastní turistická pobočka kubánskej armády. Štát sa z neho má hotel Sheraton Four Points.

Správa o kontrakte prišla krátko pred návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu na Kube. Ten na ostrov pricestoval ako prvý americký prezident po 88 rokoch.

Spomínaná dohoda by normálne bola na základe amerického hospodárskeho embarga voči Kube zakázaná, spoločnosť Starwood ale dostala predminulý týždeň špeciálne povolenie od amerického ministerstva financií.

Kubánsky turistický priemysel prekvitá od decembra 2014 vďaka aproximácii Kuby a Spojených štátov. Počet zahraničných návštevníkov v roku 2015 vzrástol o 17 percent na rekordných 3,5 milióna. Prezident Obama už skôr vyzval Kongres na zrušenie hospodárskeho embarga, ktoré USA uplatňujú voči Kube 54 rokov, ale vedenie republikánskej väčšiny je proti.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #turizmus #Starwood