Eurozóna a MMF sa sporia, aké reformy majú Gréci urobiť

Eurozóna a Medzinárodný menový fond (MMF) majú rozdielny názor na to, ako veľmi Grécko potrebuje reformovať svoju ekonomiku.

03.03.2016 06:00
debata (2)

Spor by dokonca mohol oneskoriť výplatu ďalšej časti pomoci a začatie rozhovorov o oddlžení. S odvolaním sa na úradníkov z eurozóny a MMF o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

Grécko od roku 2010 drží nad vodou finančná pomoc od MMF a EÚ. Veritelia mali rozdielne názory aj v minulosti, vždy sa im ale podarilo nezhody vyriešiť skôr, ako sa im dostalo väčšej publicity.

Zástupcovia MMF a eurozóny dúfajú, že sa im podarí dosiahnuť kompromis v rokovaní o Grécku tento týždeň, pred pondelkovým zasadnutím ministrov financií eurozóny. Kým sa obe strany nedohodnú, nemôže padnúť rozhodnutie, či Grécko spĺňa požiadavky potrebné na uvoľnenie peňazí z nového úveru. Eurozóna tiež nemôže začať rokovať s Aténami o odpustení časti dlhu.

Grécko teraz až do júla nečaká žiadna väčšia splátka dlhu, takže Atény a veritelia majú dostatok času na nájdenie kompromisu. Zdĺhavé rokovania ale podkopávajú dôveru investorov. Jadrom sporu je teraz to, čo by Grécko malo urobiť, aby v roku 2018 dosiahlo prebyok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) a udržalo ho na tejto výške, aby bolo isté, že si ďalej nebude musieť požičiavať od eurozóny a zostalo solventné. MMF je podľa úradníkov obozretnejšie vo výhľade ekonomického rastu a fiškálneho výkonu Grécka než eurozóna, pretože skúsenosti z minula ukázali, že Atény za stanovenými cieľmi zaostávali.

Menový fond sa domnieva, že so súčasnými reformami bude primárny prebytok v roku 2018 predstavovať približne dve percentá HDP. Rast bude o približne jeden percentuálny bod nižší, než predpovedá eurozóna. Grécko by tak malo byť ambicióznejšie v reformách, najmä v prípade politicky najťažšej dôchodkové reformy.

Keď Atény vlani požiadali o tretí záchranný program, požadovali niektorí z MMF, aby fond zostal mimo, kým nebude jasné, že sa Grécku podarí znovu sa postaviť na nohy. MMF tak oficiálne nie je súčasťou tretieho balíka pomoci, aj keď eurozóna by chcela, aby bol.

Fond uviedol, že sa k pomoci nepripojí, kým sa ich názory nebudú zhodovať. Schválenie od MMF je ale dôležité pre niektoré európske krajiny, ako je Nemecko, Rakúsko alebo Fínsko, ktoré sa domnievajú, že Európska komisia je voči Grécku príliš zhovievavá a jej prognózy príliš optimistické.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov #eurozóna