Automobilky majú obavy zo sprísnenia hraničných kontrol v Európe

Sprísnenie hraničných kontrol v dôsledku utečeneckej krízy by mohlo mať negatívny vplyv na európsky automobilový priemysel. Upozornili na to podľa agentúry Reuters vedúci predstavitelia niektorých významných automobiliek na ženevskom autosalóne.

02.03.2016 15:09
debata (3)

Automobilky teraz znepokojuje hrozba rozpadu schengenského systému voľného pohybu osôb, pretože prísnejšie hraničné kontroly by mali vplyv aj na prepravu tovaru, píše Reuters.

„Kolaps Schengenu by pre nás bol strašný,“ uviedol šéf nemeckej automobilky Opel Karl-Thomas Neumann. Upozornil, že jeho firma je závislá na bezproblémovej preprave tovaru aj súčiastok z tovární v Nemecku, Španielsku, Poľsku, Británii a Taliansku.

„V južnej Európe máme rozsiahle logistické aktivity. Akýkoľvek výpadok by mal okamžitý vplyv na naše zisky,“ upozornil Neumann.

Tiež šéf nemeckých aktivít americkej automobilky Ford Bernhard Mattes varoval, že akékoľvek obmedzenia pohybu tovaru cez hranice by mohlo ťažko zasiahnuť výrobu v európskych továrňach podniku.

Šéf nemeckého automobilového koncernu Daimler Dieter Zetsche upozornil, že jeho podnik vďaka silnému dopytu vyrába na hornej hranici svojich kapacít a na zabezpečenie hladkej prevádzky potrebuje včasné dodávky súčiastok. Dodal, že akékoľvek uzatváranie hraníc by mohlo výrobný systém Daimleru narušiť.

Schengenský priestor, v ktorom môžu jeho obyvatelia cestovať bez hraničných kontrol, vznikol pred viac ako 30 rokmi. V súčasnosti zahŕňa 26 európskych krajín, v ktorých žije takmer 420 miliónov ľudí. Špekulácie o možnosti rozpadu Schengenu sa začali objavovať v posledných mesiacoch, keď v súvislosti s utečeneckou krízou začali krajiny EÚ zavádzať kontroly na hraniciach.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #migrácia #schengenská hranica