Venezuele tento rok hrozí platobná neschopnosť

Venezuela by sa podľa odborníkov mohla v tomto roku dostať do platobnej neschopnosti. Krajina sa teraz nachádza v hlbokej hospodárskej recesii, za ktorou je najmä výrazný pokles cien ropy.

26.02.2016 08:00
debata (37)

„Otázkou nie je, či sa Venezuela do platobnej neschopnosti dostane, ale kedy k tomu dôjde,“ povedal serveru CNN Russ Dallen zo spoločnosti LatInvest, ktorá investuje v Latinskej Amerike. „Míňajú sa im možnosti,“ dodal.

Veľa odborníkov predpokladá, že Venezuela sa do platobnej neschopnosti dostane najneskôr na jeseň, kedy ju čaká viacero veľkých splátok dlhu. V októbri a novembri bude krajina musieť uhradiť takmer päť miliárd dolárov.

Odborníci pritom odhadujú, že Venezuela má teraz v hotovostných rezervách menej ako miliardu dolárov. Podľa CNN je krajina už teraz nútená na splácanie dlhov využívať okrem iného svoje zlaté rezervy.

„Nemajú dosť dolárov splácanie svojich vonkajších dlhov,“ upozorňuje analytik Mauro Roca z investičnej banky Goldman Sachs. „Tamojšie ekonomické podmienky patria k najhorším na svete. Je to zjavne neudržateľné,“ dodáva.

Už tento piatok má Venezuela splatiť dlhopisy v hodnote 1,5 miliardy dolárov. Podľa zdrojov agentúry Reuters však vláda disponuje prostriedkami na úhradu tejto sumy. „Problémom nie je február,“ uviedol jeden zo zdrojov oboznámených s ekonomickou stratégiou vlády. „Obavy vyvolávajú október a november,“ dodal.

Venezuelská ekonomika podľa tamojšej centrálnej banky v minulom roku klesla takmer o šesť percent. Venezuelské hospodárstvo je silne závislé na rope, ktorej ceny sa od polovice roku 2014 prepadli o viac ako 70 percent.

Krajina sa teraz potýka s vysokou infláciou, ktorá vlani presiahla 180 percent. Venezuelský prezident Nicolás Maduro tento mesiac oznámil devalváciu meny a prvýkrát po takmer 20 rokoch zvýšenie cien pohonných hmôt. Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že v tomto roku miera inflácie vystúpi na 720 percent.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela