Křetínský: Skupina J&T chce odísť z EPH

Finančná skupina J&T chce odísť z Energetického a priemyselného holdingu (EPH), v ktorom vlastní 26 percent akcií.

25.02.2016 09:53
debata (2)

Tento zámer je dôvodom zvažovaného predaja podielu v novo vytváranej spoločnosti EP Infrastructure, pod ktorú chce EPH začleniť všetky svoje infraštruktúrne spoločnosti v strednej Európe.

Týždenníku Trend to povedal predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský, ktorý má v EPH – rovnako ako podnikateľ Patrik Tkáč – 37 percent akcií.

„Uvažujeme o dvoch možnostiach. Jednou je ponuka akcií v držbe J&T na burze, druhou je ich kúpa zo strany globálnych infraštruktúrnych aj dôchodkových fondov s dobrým menom. S nimi sa môžeme zaujímať o lepšie ratingy aj nové spôsoby financovania,“ uviedol Křetínský. Z jeho ďalších vyjadrení vyplýva, že nový investor získa v EP Infrastructure 30 percent akcií a že EPH si v tejto firme ponechá manažérsku kontrolu.

Čínska spoločnosť CEFC, ktorá má podiel aj v skupine J&T Finance Group, nie je podľa Křetínského takým spoluinvestorom, ktorého by zvažovalo EPH. „Či k odchodu J&T z EPH skutočne dôjde, ukáže až to, či noví potenciálni spoluinvestori ponúknu skupine akceptovateľnú cenu,“ povedal.

EPH vznikol v roku 2009, holding zahŕňa viac ako 40 podnikov v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Británii a v Taliansku. Podnikajú v oblasti ťažby uhlia, výroby elektriny a tepla či dodávok tepla, ako aj tranzitu zemného plynu. Na Slovensku má podiel v tranzite a distribúcii zemného plynu a chystá sa vstúpiť do Slovenských elektrární.

Tkáč a Křetínský chcú vyšší podiel

Podnikatelia Daniel Křetínský a Patrik Tkáč usilujú o navýšenie svojho podielu v spoločnosti Energetický a průmyslový holdingu (EPH) tak, aby každý kontrolovať 50 % akcií holdingu. Ako pokračoval hovorca energetickej firmy Daniel Častvaj, z tohto dôvodu pripravuje EPH založenie dcérskej spoločnosti EP Infrastructure (EPIF), do ktorej vloží svoje aktíva. Následne EPH ponúkne predaj minoritného podielu v EPIF. EPH naďalej zostane majorita a aj manažérska kontrola nad EPIF. Transakcia sa uskutoční len za predpokladu, že valuácia podielu v EPIF sa stretne s očakávaním akcionárov EPH.

Častvaj zároveň uviedol, že medializované informácie v týždenníku Trend o tom, že skupina J&T sa chystá odísť z EPH, sú nepresné. “Finančná skupina J&T z EPH odísť nemôže už len preto, že v ňom nikdy majetkovo prítomná nebola,” uviedol Častvaj. Akcionármi EPH sú podnikatelia Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, pričom každý ovláda 37 %. Zvyšok kontrolujú Private Equity štruktúry ostatných akcionárov J&T.

Motiváciou pre exit Private Equity štruktúr z EPH je podľa Častvaja skutočnosť, že veľkosť a hodnota EPH výrazne vzrástla a títo akcionári zvažujú investície do iných oblastí. Rovnako bola dosiahnutá dohoda medzi predstaviteľmi jednotlivých Private Equity štruktúr a Křetínským a Tkáčom, pretože vznik verejne obchodovateľnej entity alebo vstup globálnych infraštruktúrnych a penzijných fondov ešte viac posilní EPH v procese budovania celoeurópskej energetickej skupiny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #EPH