Banka HSBC zostáva v Londýne, Hongkong je však naďalej v hre

Najväčšia britská a európska banka HSBC Holdings sa po desaťmesačnom zvažovaní rozhodla, že svoje sídlo bude mať aj naďalej v Londýne.

15.02.2016 07:25
debata

Vedenie banky od minulého roka vážne riešilo možnosť, že by sa sídlo kvôli sprísnené reguláciu a zvýšeným daniam v Európskej únii a Británii presťahovalo do Hongkongu, kde tento finančný ústav pred 150 rokmi vznikol. Správna rada ale v nedeľu jednomyseľne rozhodla, že k tomuto kroku zatiaľ nepristúpi, uviedla agentúra Reuters.

Ak by sa hlavné sídlo HSBC presunulo do Ázie, bola by to pre súčasnú konzervatívny vládu premiéra Davida Camerona veľmi zlá správa, pretože sa snaží posilňovať status Londýna ako globálnej finančnej metropoly. Konzervatívci však plánujú vypísať referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Ak by Briti hlasovali pre vystúpenie, bolo by to pre HSBC jasným impulzom svoje rozhodnutie znovu prehodnotiť.

HSBC skúmala možnosť presunu svojho sídla mimo Európskej únie už v roku 2010 kvôli výraznému sprísneniu európskej a domáce regulácie po finančnej kríze a neskôr oznámila, že znovu bude túto otázku zvažovať v roku 2015. Banka presunula svoje sídlo z Hongkongu do Londýna v roku 1993, keď kúpila britský finančný ústav Midland Bank.

Analytici odhadli, že náklady na presun sídla by sa vyšplhali až na zhruba 1,5 až 2,5 miliardy dolárov. Presťahovanie by však mohlo priniesť dlhodobé úspory.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Veľká Británia #HSBC