Čína spomaľuje, aktivita v priemysle klesla aj v januári

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle v januári klesla ešte výraznejšie než v predchádzajúcom mesiaci a znížila sa viac, než sa očakávalo.

01.02.2016 08:07
debata (19)

Pondelkové údaje čínskeho štatistického úradu založené na výsledkoch ankiet u nákupných manažérov dokladajú ďalšie spomaľovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Index nákupných manažérov v priemysle klesol v prvom mesiaci roka na 49,4 bodu z decembrovej úrovne 49,7 bodu. Analytici opýtaní agentúrou Reuters odhadovali pokles len na 49,6 bodu. Ukazovateľ zostal pod hranicou 50 bodov, ktorá je zlomom medzi poklesom a rastom aktivity v sektore.

Index podnikateľskej aktivity v službách klesol na 53,5 bodu z decembrových 54,4 bodu. Sektor služieb sa má podľa novej stratégie čínskeho vedenia stať novým motorom rastu a jeho podiel na ekonomickej produkcii sa blíži k 50 percentám.

Čínska ekonomika v minulom roku spomalila rast na 6,9 percenta, čo bolo jej najpomalšie tempo za 25 rokov. Čína zvoľnila aj v poslednom minuloročnom štvrťroku, keď sa jej hrubý domáci produkt zvýšil v medziročnom porovnaní o 6,8 percenta, najmenej od prvého štvrťroku 2009, keď vrcholila svetová finančná kríza. Pokračujúci útlm ekonomiky vyvíja ďalší tlak na čínsku vládu, ktorá sa po nedávnom prepade akciových trhov snaží obnoviť dôveru investorov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína