Samsungu klesol zisk o 40 %, aj pre horší predaj telefónov

Juhokórejskému výrobcovi elektroniky Samsung Electronics klesol v poslednom minuloročnom štvrťroku čistý zisk o 40 percent na 3,2 bilióna wonov (2,43 miliardy eur).

28.01.2016 08:38
debata (2)

Mohli za to hlavne slabšie výsledky v divíziách telefónov a polovodičov spôsobené nízkym globálnym dopytom po spotrebnej elektronike. Za celý rok potom zisk klesol o 19 percent na 19,1 bilióna wonov (14,52 miliardy eur), najnižšie za štyri roky.

Firma súčasne vo vyhlásení varovala, že oživenie v prvej polovici tohto roka nie je kvôli obtiažnemu podnikateľskému prostrediu pravdepodobné.

Výsledky zaostali za odhadmi analytikov, a to aj po započítaní negatívneho dopadu vývoja výmenných kurzov. Analytici v ankete agentúry FactSet čakali v priemere čistý zisk 5,1 bilióna wonov. Vývoj výmenných kurzov podľa odhadov znížil zisk o 400 miliárd wo­nov.

Tržby sa vo štvrťroku zvýšili o jedno percento na 53,3 bilióna wonov. Prevádzkový zisk stúpol o 16 percent na 6,1 bilióna wonov, v súlade s predbežnou správou, ktorú firma zverejnila tento mesiac.

Výsledky upozorňujú na novú hrozbu, ktoré musia čeliť divízie polovodičov. Tá od polovice roku 2014 bola ťahúňom zisku a pomáhala vykompenzovať pokles zisku divízie inteligentných telefónov. Teraz však rovnako ako mobilná divízia vykázala pokles.

Samsung je najväčším svetovým výrobcom pamäťových čipov, ktoré sa používajú v osobných počítačoch a mobilných prístrojoch. Dodáva čipy aj pre konkurenčné prístroje firmy Apple. Je tiež najväčších svetovým výrobcom inteligentných telefónov a televízorov.

Divízia polovodičov vykázala prevádzkový zisk 2,8 bilióna wonov. Medziročne sa síce zisk divízie nepatrne zvýšil, oproti predchádzajúcemu štvrťroku však klesol o 25 percent a zaznamenal prvý prepad za viac ako rok. Okrem slabšieho dopytu po mobilných prístrojoch a osobných počítačoch k tomu prispeli aj nadmerné dodávky pamäťových čipov na trhy, ktoré znížili ceny.

Divízia mobilných telefónov vykázala už druhý štvrťrok za sebou medzikvartálny pokles prevádzkového zisku, hoci firma predstavila svoje nové inteligentné prístroje skôr, než je obvyklé. Nepodarilo sa jej však zvýšiť predaj svojich drahších prístrojov, pretože spotrebitelia mali záujem skôr o lacnejšie.

Firma súčasne dodala, že v najbližšej dobe nečaká oživenie zisku a bude ťažké udržať prevádzkový zisk na rovnakej úrovni ako v minulom roku. Podmienky na trhu by sa mohli zlepšiť v druhej polovici roka vďaka silnejšiemu sezónnemu dopytu po mobilných prístrojoch, domácich spotrebičoch a televízoroch, napísala agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung