Rusko naznačilo záujem rokovať s OPEC o znížení ťažby ropy

Predstavitelia Ruska usúdili, že by mali rokovať so Saudskou Arábiou a ďalšími členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znížení ťažby, aby podporili rast cien tejto suroviny. Povedal to v stredu šéf ruského monopolného prevádzkovateľa ropovodov Transnefť Nikolaj Tokarev.

28.01.2016 07:18
debata (46)

Jeho oznámenie je prvým náznakom možnej spolupráce medzi kartelom OPEC a Ruskom, ktoré je najväčším producentom ropy mimo kartel. Ceny ropy na trhu po slovách ruského predstaviteľa zamierili okamžite nahor.

Od začatia rokovaní k skutočnému zníženiu ťažby ropy v Rusku je ale ešte dlhá cesta. Mnoho analytikov napríklad upozorňuje, že zníženie ťažby je technicky veľmi ťažké a tiež by mohlo spôsobiť, že Rusko stratí podiel na trhu.

V Moskve sa v utorok stretli zástupcovia vlády s predstaviteľmi ropných firiem. Tokarev povedal, že rokovania dospeli k záveru, že na zabezpečenie vyšších cien sú rokovania s kartelom OPEC nutné.

„Na stretnutí sme rokovali najmä o cene ropy a o krokoch, ktoré by sme mali spoločne urobiť, aby sa situácia zmenila k lepšiemu, vrátane rokovaní v rámci OPEC ako celku, aj bilaterálne,“ povedal Tokarev.

Zástupca ministerstva energetiky agentúre Reuters potvrdil, že na rokovaniach, ktoré usporiadalo práve ministerstvo, išlo tiež o možnú koordinácii s členmi OPEC. Ak by sa rokovania s kartelom skutočne začali, bol by to veľký posun v postoji Ruska.

Ceny ropy v polovici roka 2014 začali výrazne klesať, zo zhruba 115 dolárov spadli do minulého týždňa na približne 27 USD za barel. Teraz sa pohybujú tesne nad 30 dolármi. Cenový prepad spôsobil značné problémy ruskému rozpočtu a stiahol ruskú ekonomiku do recesie. Niektorí členovia OPEC chcú koordinované zníženie ťažby, aby sa cena zvýšila, a tlačia na Rusko, aby sa k nim pripojilo.

Ťažba ropy v Rusku dosiahla v decembri nový postsovietsky rekord 10,8 milióna barelov denne. Slabý rubeľ pomohol ruským ropným firmám vykompenzovať prepad cien. Rusko sa tak dostalo v ťažbe na úroveň Saudskej Arábie, ktorá je najväčším producentom ropy v rámci OPEC a ktorá ťaží viac ako desať miliónov barelov denne.

Zníženie produkcie ropy sa ale stále javí ako ťažké. Rôzne ruské zdroje sa podľa Reuters zhodujú, že koordinácia nie je možná a Rusko si nemôže dovoliť ťažbu znížiť. To by bolo pre odvetvie neprijateľné, pretože firmy už aj tak bojujú s možným poklesom produkcie kvôli rastúcej daňové záťaži a starnúcom náleziskám, ktorá sa vyčerpávajú.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC