Brusel chce dopredu kontrolovať dohody o plyne s Ruskom

Európska komisia chce mať možnosť kontrolovať zmluvy o dodávkach plynu medzi Ruskom a členskými krajinami EÚ ešte predtým, ako ich štáty dvadsaťosmičky podpíšu.

26.01.2016 07:34
debata (15)

Vyplýva to z návrhov dokumentov, ku ktorým sa dostal ekonomický denník Financial Times (FT). Komisia vraj vo februári navrhne, aby traja alebo štyria jej úradníci vopred vyhodnocovali všetky vládne energetické kontrakty s krajinami mimo EÚ. Väčším členským štátom sa podľa diplomatov takéto rozšírenie kompetencií komisie ale nemusí páčiť.

Komisia požaduje, aby štáty EÚ „predkladali svoje návrhy medzivládnych dohôd komisii na posúdenie ex ante“, teda k zamýšľanému posúdeniu, píše sa podľa FT v návrhoch. Toto opatrenie vraj zlepší riadne fungovanie vnútorného trhu a posilní energetickú bezpečnosť celého bloku.

Komisia vlani v apríli konštatovala, že ruský plynárenský podnik Gazprom zneužíva svoje dominantné postavenie v strednej a východnej Európe a porušuje európske pravidlá hospodárskej súťaže. V ôsmich krajinách regiónu podnik podľa Bruselu znemožňuje konkurencii na trhu so zemným plynom.

Gazprom, ktorý obstaráva 30 percent európskeho dopytu po plyne, v septembri toto obvinenie odmietol. Chýbajú mu vraj právne i ekonomické základy.

Bruselu sa na zmluvách o dodávkach plynu z Ruska nepáči predovšetkým dodatky, ktoré zakazujú opätovný predaj už nakúpeného plynu. Podľa EÚ to okrem iného narúša slobodnú súťaž. Na tieto dodatky sa občas odvolávala Moskva, keď tvrdila, že štáty EÚ by nemali umožňovať spätný tok plynu na Ukrajinu, s ktorej prozápadne orientovanou vládou je Moskva v spore.

Súčasná prax je taká, že členské štáty informujú Brusel o týchto kontraktoch až potom, čo ich podpíšu. S prípadnou reformou by museli súhlasiť členské štáty aj Európsky parlament. Najväčšia európska ekonomika Nemecko sa ale podľa diplomatov voči radikálnym zmenám v súčasnom systéme správa ostražito.

Samotní únijní činitelia označujú plány ohľadom medzivládnych dohôd za „jeden diel skladačky“. Štáty po týchto dohodách totiž nesiahajú vždy. Napríklad plán Ruska zvýšiť vývoz plynu do Nemecka cez rozšírený plynovod Nord Stream nie je podchytený medzivládnymi dohodami, podotýka FT. S projektom rozšírenia plynovodu Nord Stream nesúhlasí Poľsko, podkopáva vraj európsku energetickú solidaritu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Gazprom