Česi pôjdu na DPH ako Slováci, zavádzajú kontrolné hlásenia

Česká ekonomika by mala pokračovať v raste aj v tomto roku. Nezamestnanosť by mala naďalej klesať a zároveň by mali rásť mzdy, predpokladajú ekonómovia. V prípade daní je jednou zo zásadných zmien zavedenie kontrolného hlásenia v prípade dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorým chce finančná správa bojovať proti daňovým únikom.

01.01.2016 19:40
debata (4)

Česká ekonomika by mala tento rok podľa ekonómov rast zhruba 2,5-percentným tempom. Vlani rástol hrubý domáci produkt podľa analytikov o viac ako štyri percentá.

Kontrolné hlásenie sa dotkne približne 550 000 platcov DPH. Niektorí podnikatelia kontrolné hlásenia kritizujú kvôli zvýšeniu administratívnej záťaže, čo finančná správa odmieta. Spolu s tým tiež musia všetci platcovia DPH začať podávať priznania elektronicky, doteraz existujúce výnimka pre fyzické osoby totiž prestane platiť.

Česko tak ide podobnou cestou ako Slovensko, kde je na kontrolu DPH zavedený kontrolný výkaz a komunikácia daňovníkov a Finančnej správy prebieha elektronicky.

Zároveň od piatku platí novela zákona o spotrebných daniach, podľa ktorej spotrebná daň z cigariet a ďalších tabakových výrobkov bude v ďalších troch rokoch rásť. Tento rok tak môže krabička cigariet zdražieť o tri až štyri koruny.

Vládnym nariadením sa od 1. januára zvyšuje minimálna mzda o 700 korún na 9900 korún. Zároveň skončil druhý dôchodkový pilier, do ktorého vstúpilo asi 85 000 klientov. Klienti dostanú peniaze späť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #DPH