Väčšina v elektrárňach? Štát nič nemá zaručené

Môže o dva roky štát opäť ovládnuť výrobu elektriny na Slovensku? O pozíciu vláda prišla v roku 2006 privatizáciou Slovenských elektrární (SE) v prospech talianskeho Enelu. V pondelok Slovensko spečatilo s Enelom memorandum, podľa ktorého môže časť z Enelom predávaných 66 percent akcií po dokončení elektrární Mochovce kúpiť späť.

22.12.2015 15:00
Mochovce, elektráreň, šachta Foto: ,
Kto ovládne Slovenské elektrárne bude jasné až po dokončení Mochoviec. Na snímke je budovaná šachta na prepravu paliva.
debata (16)

Tretí blok Mochoviec by mal byť dokončený na jeseň 2016 a štvrtý v roku 2017. Štát má posledných desať rokov v SE 34 percent akcií.

Vieme nájsť efektívne schémy riadenia firiem, ktoré sú akceptovateľné pre EPH a zároveň výhodné pre štát.
Daniel Častvaj, hovorca EPH

Enel podpísal v piatok zmluvu o tom, že 66 percent akcií predáva v prospech dcérskej spoločnosti Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Memorandum síce nie je v rozpore s touto zmluvou, štátu však nič definitívne nezaručuje. Ministerstvo hospodárstva má podľa memoranda do šiestich mesiacov po dostavbe Mochoviec právo na to, aby si uplatnilo opciu až do výšky 17 percent akcií elektrární, čím by sa podiel štátu zvýšil na majoritných 51 percent.

V memorande sa píše, že zmluvné strany budú „v dobrej viere rokovať o štruktúre zvýšenia podielu ministerstva hospodárstva“. To znamená, že štát má právo uplatniť si opciu, rokovať o nej, ale nemá nič zaručené. Otázna by bola najmä cena, ktorá v memorande dohodnutá nie je.

Podľa zmluvy medzi Enelom a EPH by mal EPH nepriamo získať najprv polovičný podiel z predávaných 66 % akcií v SE a po dostavbe Mochoviec zvyšok. Ak by si štát neuplatnil nároky z memoranda, EPH by podnik ovládol. V inom variante by štát mohol rokovať o 17-percentnom podiele, garanciu výhodnej ceny však nemá. Postoj štátu bude závisieť aj od výsledku budúcoročných volieb.

Smer chce silnejšie postavenie štátu v SE, podobne ako viaceré strany z terajšej opozície. Niektoré pravicové strany by to však videli len ako prechodnú pozíciu k neskoršej ďalšej privatizácii. Smer tvrdí, že je proti privatizácii takých strategických podnikov, kde má štát väčšinu.

Enel v roku 2016 za 66 percent akcií elektrární zaplatil 840 miliónov eur. EPH by mal za podiel dať spolu Enelu 750 miliónov eur. Enel zároveň nemusí konsolidovať dlh elektrární a nepríde tak o rating. Cena je nižšia ako pred desiatimi rokmi aj z dôvodu, že Mochovce majú byť pre nízke trhové ceny elektriny spočiatku stratové, čo znižuje budúce finančné toky.

Aj v roku 2006 však Enel elektrárne kupoval pri nízkych cenách elektriny. Následne však nastalo prudké zdražovanie a čisté zisky elektrární za roky 2006 až 2014 dosiahli až 2,4 miliardy eur. Štát budúce finančné toky nezohľadnil v roku 2006 v kúpnej cene, ktorá by v takom prípade musela byť podstatne vyššia.

Ziskov sa Enel aj štát vzdali v prospech dostavby Mochoviec. Dostavba Mochoviec má stáť 4,6 miliardy eur, aj keď prvotný rozpočet v roku 2008 bol 2,8 miliardy eur. Otázka budúceho vlastníka SE je tak do značnej miery o výhodnosti prevádzkovania podniku a platí, že štát by pri cene podľa memoranda musel čakať na ústretové kroky od EPH.

V memorande si štát zaistil pozíciu v SE, kde bude mať z deviatich členov predstavenstva troch a silnejšie personálne zastúpenie bude mať vláda aj pri dostavbe Mochoviec. Minister hospodárstva Vazil Hudák je s memorandom a opciou na 17 percent spokojný. „Podarilo sa nám toto predkupné právo obnoviť, ktoré platilo päť rokov po vstupe Enelu do Slovenských elektrární,“ povedal Hudák.

„EPH akceptuje toto memorandum, počítame s každým možným scenárom,“ reagoval hovorca EPH Daniel Častvaj. Holding nechce špekulovať, aká bude akcionárska štruktúra SE po dostavbe Mochoviec.

„V praxi sa však ukázalo, že na Slovensku vieme nájsť efektívne schémy riadenia firiem, ktoré sú akceptovateľné pre EPH a zároveň výhodné pre štát,“ povedal k tomu Častvaj. EPH ovláda Stredoslovenskú energetiku, kde má štát od privatizácie ako 51-percentný akcionár minimálny vplyv na riadenie. EPH tiež ovládol distribúciu a tranzit plynu v SR. Štátu zostal SPP, ktorý sa venuje biznisu s plynom najmä v SR.

Vláda zvažovala aj scenár, že SE ovládne priamo a EPH do transakcie nepôjde. Kabinet mal k dispozícii 900 miliónov eur získaných z predaja 49 percent akcií Slovak Telekomu. Napokon však padlo politické rozhodnutie dať peniaze za Telekom na zníženie verejného dlhu.

To vytvára priestor na širšie rozpočtové opatrenia na rok 2016, kde Smer v prípade úspechu vo voľbách sľubuje balíček v podobe nižších odvodov pre zamestnancov, podporu pre mamičky, študentov či trináste penzie.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Enel #energetika