Ruský Rosatom zastavil práce na prvej tureckej jadrovej elektrárni

Ruský štátny podnik Rosatom zastavil práce na výstavbe prvej jadrovej elektrárne v Turecku.

09.12.2015 16:14
debata (69)

Agentúre Reuters to v stredu oznámili predstavitelia tureckého energetického sektora. Je to ďalší dôsledok krízy vzťahov medzi oboma krajinami po tom, keď Turci pred dvoma týždňami zostrelili na turecko-sýrskej hranici ruský bombardér zapojený do operácií v Sýrii.

Rosatom ale kontrakt na projekt v hodnote 20 miliárd dolárov nezrušil, pretože by to pre neho znamenalo vysoké penále, uviedli činitelia. Turecko už podľa nich ale zvažuje ďalších možných kandidátov na výstavbu elektrárne pri pobreží Stredozemného mora.

Turecko poverilo Rosatom stavbou elektrárne s výkonom 1200 megawattov pred štyrmi rokmi. Rosatom pôvodne sľúbil uviesť prvý reaktor tejto elektrárne do prevádzky v roku 2019, projekt ale nabral meškanie kvôli regulačným problémom a finančným ťažkostiam Ruska. Termín spustenia sa teraz posunul na rok 2022, výstavba sa mala začať budúci rok.

Rusko už po zostrelení svojho lietadla oznámilo odvetné opatrenia voči Turecku hlavne v oblasti cestovného ruchu, energetiky, stavebníctva a poľnohospodárstva. Turkom by to mohlo spôsobiť škody vo výške až deväť miliárd dolárov.

Turecko absolútnu väčšinu svojej spotreby energie dováža, čo pre neho znamená ročné náklady zhruba 50 miliárd dolárov. Ankara chce, aby najmenej päť percent domácej produkcie elektrickej energie pochádzalo z jadra. Predvlani podpísala dohodu o výstavbe druhej jadrovej elektrárne na brehu Čierneho mora s konzorciom japonských spoločností Mitsubishi Heavy Industries a Itochu Corporation spolu s francúzskou GDF Suez. Vlani vláda začala rokovania o výstavbe tretej jadrovej elektrárne s americkou spoločnosťou Westinghouse, ktorá je súčasťou japonskej skupiny Toshiba.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rusko #Turecko