Podpis zmluvy s Jaguarom je na spadnutie

Britský výrobca luxusných automobilov Jaguar Land Rover tento týždeň podpíše sa slovenskou vládou zmluvu o plánovanej továrni v Nitre. Agentúre Reuters to v utorok povedali zdroje z vlády. Aj podľa informácií denníka Pravda je zmluva tesne pred podpsiom. "Je to na spadnutie," potvrdil zdroj blízky vláde.

08.12.2015 13:38 , aktualizované: 09.12.2015 08:00
debata

Továreň by mala začať prevádzku v roku 2018, jej výrobná kapacita by mala dosiahnuť 300 000 vozidi­el ročne.

Automobilka Jaguar Land Rover, ktorá je súčasťou indickej skupiny Tata Motors, už v auguste podpísala predbežnú dohodu o výstavbe závodu na Slovensku. Premiér Robert Fico vtedy podpis memoranda označil za míľnik k získaniu obrej investície pre Slovensko.

Slovenský export už teraz ťaží z bratislavského Volkswagenu, trnavského PSA Peugeotu Citroën a zo žilinskej Kie. „Výstavba štvrtého automobilového závodu pri Nitre zvýši v roku 2016 hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska o 0,3 percentu­álneho bodu,“ priblížil včera viceguvernér Národnej banky Slovenska Ján Tóth. Slovenská ekonomika by v takom prípade v budúcom roku vzrástla o 3,4 percenta HDP namiesto očakávaných 3,1 percenta HDP. Postupne má v novej fabrike nájsť prácu 4-tisíc zamestnancov a spolu so subdodávateľmi má investícia vytvoriť až 8-tisíc pracovných miest. Príchod Jaguara je investíciou desaťročia v sume 1,5 miliardy eur.

Automobilový priemysel je už v súčasnosti jedným z hlavných ťahúňov ekonomiky päťmiliónovej krajiny, vozidlá na Slovensku montujú tri automobilky. O továreň Jaguar Land Rover sa okrem Slovenska uchádzali aj Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Turecko, neskôr sa výber zúžil na Poľsko a Slovensko.

Jaguar Land Rover má v rámci navrhovanej investície podľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu v zozname výstavby okrem lisovne, zvarovne, lakovne a skladu karosérií navrhnuté tiež školiace centrum, fitnescentrum pre zamestnancov, poštu, ale aj jasle. Stimuly pre investora, ktorý uprednostnil Slovensko pred Poľskom, majú byť na úrovni desiatok miliónov eur. Denník Financial Times uviedol, že Jaguar sa rozhodol pre Slovensko až po tom, čo do rokovaní s Britmi vstúpil priamo premiér Robert Fico.

Očakáva sa, že závod začne raketovo tlačiť smerom nahor slovenskú ekonomiku až po spustení výroby luxusných SUV automobilov so špeciálnymi karosériami vyrábanými spájaním ocele a hliníka. Slovensko je už teraz automobilovou veľmocou s ročnou produkciou takmer 190 áut na tisíc obyvateľov. V tomto roku dostane nálepku made in Slovakia viac ako milión automobilov.

„Na základe skúsenosti s rozbehom výroby v žilinskej automobilke Kia a trnavskom závode PSA Peugeot Citroën odhadujeme, že už v roku 2019 vyrobí Jaguar Land Rover na Slovensku 130-tisíc nových automobilov,“ pokračoval Tóth. Plnú výrobnú kapacitu 300-tisíc vozidiel za rok dosiahne závod podľa odhadov NBS zrejme už v roku 2021. Samotná automobilka je vo vyjadreniach pre médiá opatrnejšia a s dosiahnutím plnej výrobnej kapacity počíta v najbližších desiatich rokoch.

Ďalšie informácie nájdete v tlačenom vydaní denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #automobilky #Jaguar Land Rover