Juhovýchodná Ázia sa ekonomicky spája, v AEC bude 680 miliónov ľudí

Predstavitelia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v nedeľu v Kuala Lumpur formálne vytvorili jednotné ekonomickej spoločenstvo (AEC), ktoré právne začne fungovať od konca tohto roka. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že k plnej funkčnosti tejto ekonomickej zóny vedie ešte dlhá cesta.

22.11.2015 17:48
debata (3)
Lídri štátov ASEAN na spoločnej footgrafii s... Foto: Reuters, Jonathan Ernst
ASEAN, summit, Barack Obama Lídri štátov ASEAN na spoločnej footgrafii s americkým prezidentom Barackom Obamom.

AEC sa má stať protiváhou a hospodárskym konkurentom rastúcim trhom Číny a Indie. V Kuala Lumpur sa v nedeľu končí summit ASEAN a krajín východnej Ázie, ktorých sa zúčastňujú aj americký prezident Barack Obama.

Cieľom AEC, ktorý bude zahŕňať 630 miliónov ľudí, je lepšie prepojiť rozdielne hospodárstva členských krajín, ktoré sa líšia nielen ekonomickou situáciou, ale aj formou vlády, štátnym zriadením či náboženstvom.

Krajiny ASEAN síce už zrušili mnohé tarifné bariéry, vízové ​​obmedzenia a v kľúčových odvetviach otvorili svoje pracovné trhy ľuďom z členských štátov, napriek tomu zostávajú citlivé otázky uzavretých sektorov, ako sú oceliarstvo, poľnohospodárstvo či výroba áut.

AEC tak stále nie je dokončeným projektom, podľa analytikov má pred sebou dlhú a ťažkú ​​cestu. Problémom sú napríklad korupcia, nerovnomerná infraštruktúra či rozdielna ekonomická vyspelosť.

ASEAN, ktorého členmi sú Barma, Brunej, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam, začal liberalizovať vzájomný obchod od roku 1993. Pôvodne mal v pláne vytvoriť jednotný trh s voľným tokom tovaru, služieb a investícií do roku 2020, vyspelejšie krajiny ako Thajsko, Singapur a Malajzia však presadzovali, aby AEC vzniklo už v roku 2015. Zatiaľ sa počíta s tým, že AEC na rozdiel od EÚ má zostať čisto medzivládnou organizáciou, neuvažuje sa ani o vytvorení jednotnej meny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ASEAN #AEC