Grécko dostane ďalšie peniaze z pomoci

Grécko uskutočnilo všetky reformy dohodnuté s veriteľmi z eurozóny, a môže tak dostať ďalšiu splátku zo sľúbeného úveru aj peniaze na rekapitalizáciu bánk.

22.11.2015 09:38
debata (6)

Uviedol to v sobotu šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Atény by tak teraz mali dostať dve miliardy eur z dohodnutej úverovej pomoci a tiež desať miliárd eur na rekapitalizáci­u bánk.

Predstavitelia eurozóny už skôr uviedli, že hodnotiaca správa Európskej komisie bola kladná. Správa hodnotí, ako Atény plnia program reforiem dohodnutých v rámci tretieho záchranného programu. Krajina v jeho rámci získala veľmi lacný úver z európskeho záchranného fondu ESM, musí si však dať do poriadku verejné financie a reformovať ekonomiku. Tá musí byť konkurencieschop­nejšia a výkonnejšia.

O plnení reforiem rokovali v Bruseli námestníci ministrov financií eurozóny. Podľa Dijsselbloema sa skupina zhodla, že Grécko dokončilo prvú sadu dôležitých míľnikov a opatrení vo finančnom sektore, ktoré sú dôležité pre úspešný proces rekapitalizáci­e bánk.

„Dohoda pripravila cestu k tomu, aby správna rada ESM 23. novembra formálne schválila vyplatenie dvoch miliárd eur čiastkovej tranže spojenej s prvou sadou dôležitých bodov,“ oznámil Dijsselbloem. Dodal, že to tiež umožňuje, aby ESM prípad od prípadu urobil rozhodnutie o prevode peňazí určených na rekapitalizáci­u bánk.

Silne zadlžené Grécko sa v lete po polročnom povolebnom zmätku nakoniec dohodlo s eurozónou na treťom záchrannom programe. V jeho rámci by malo počas troch rokov dostať až 86 miliárd eur.

Európska centrálna banka (ECB) na konci októbra uviedla, že štyri hlavné grécke súkromné ​​banky budú potrebovať maximálne 14,4 miliardy eur, aby prežili. Záchranný program pre Grécko pritom na ich rekapitalizáciu počítal s čiastkou až 25 miliárd eur. Činitelia eurozóny odhadujú, že grécke banky budú potrebovať len šesť až deväť miliárd eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna