Úrady v USA naďalej skúmajú veľké autá Volkswagenu

Americké úrady budú naďalej vyšetrovať údajnú manipuláciu s emisiami u väčších naftových vozidiel zo skupiny Volkswagen, hoci firma ani nemecké úrady to za žiadny problém nepovažujú.

21.11.2015 12:11
debata

Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v piatok uviedla, že softvér, ktorý považuje za problematický, je podľa oznámenia firmy v celkom 85 000 vozidlách vyrobených od roku 2009.

EPA na začiatku novembra nemeckú skupinu obvinila, že najmenej 10 000 veľkých naftových automobilov skupiny v USA bolo vybavených pomocným zariadením na reguláciu emisií. To vraj maskovalo skutočnosť, že autá vypúšťajú do ovzdušia až deväťnásobok povoleného množstva oxidov dusíka. Dovtedy sa vyšetrovanie sústredilo na menšie dieselové vozidlá, u ktorých Volkswagen manipuláciu s testami emisií priznal.

Automobilka nové obvinenia agentúry amerických úradov okamžite odmietla. Nemecký úrad pre motorové vozidlá (KBA) potom oznámil, že softvér, ktorý Volkswagen podľa amerických úradov využíval k manipulácii s emisiami u luxusných vozidiel, nepovažuje za závadný ani nelegálny.

Zástupcovia Volkswagenu agentúre EPA oznámili, že softvér, ktorý vyšetruje, je na ďalších 75 000 vozidlách. Týka sa všetkých vozidiel s trojlitrovými naftovými motormi z niektorých modelových rokov značiek Volkswagen, Audi a Porsche.

Hovorca dcérskej automobilky Audi Brad Stertz oznámil, že pomocné zariadenie AECD je v Európe legálne. Ide podľa neho len o to, že Audi a Volkswagen „náležite neoznámili regulačným úradom“ jeho prítomnosť vo vozidlách pre americký trh. Úrady v USA teraz skúmajú, či táto skutočnosť znamená že Volkswagen zámerne podvádzal.

Volkswagen uviedol, že jeho luxusné naftové vozidlá predávané v Európe sú vybavené rovnakým softvérom a ten podľa firmy neporušuje regulačné pravidlá v Európe ani v Spojených štátoch. Táto technológia podľa firmy zabezpečuje, aby katalyzátory rýchlo po naštartovaní studeného motora dosiahli prevádzkovú teplotu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie