Volkswagen v USA možno bude musieť niektoré svoje autá odkúpiť

Nemecký automobilový koncern Volkswagen bude možno v Spojených štátoch musieť od majiteľov odkúpiť niektoré z takmer pol milióna vozidiel, ktoré zasiahol škandál so skresľovaním výsledkov merania emisií.

20.11.2015 07:00
debata (7)

V piatkovom vydaní nemeckého denníka Handelsblatt to tvrdí šéfka kalifornského úradu pre čisté ovzdušie CARB Mary Nicholsová. Skúsenosti z minula podľa nej ukazujú, že dodatočné úpravy automobilov často nefungujú tak dobre, ako sa plánovalo.

„Preto sa domnievam, že je pravdepodobné, že Volkswagen bude od majiteľov musieť odkúpiť minimálne časť vozidlového parku,“ cituje z piatkového vydania agentúra DPA. Automobilový koncern Nicholsová nabádala, aby predložil koncept ochrany životného prostredia, ktorý by kompenzoval nadbytočné emisie jeho vozidiel.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v septembri obvinila Volkswagen, že vo vozidlách s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že na celom svete softvér inštaloval do zhruba 11 miliónov áut.

V Spojených štátoch malo tento softvér zhruba 482 000 vozidiel. Za každý z týchto automobilov môže Volkswagen dostať pokutu 37 500 dolárov. Celková pokuta v USA by tak mohla dosiahnuť až 18 miliárd dolárov.

Volkswagenu v piatok vyprší konečný termín, dokedy má úradom v Kalifornii predložiť plán na úpravu áut umožňujúcich manipulovať s výsledkami merania emisií. Ak koncern regulátorom nepredloží uspokojivé riešenie, je tu podľa Nicholsoejá možnosť, že bude musieť vylúčiť problematické automobily z cestnej premávky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie