Poľská centrálna banka kritizuje plány novej vlády

Poľsko nepotrebuje, aby centrálna banka krajiny podporila hospodársky rast lacnými úvermi, ako to zvažuje nová poľská vláda. Vyhlásil to člen rady pre monetárnu politiku poľskej centrálnej banky Jan Winiecki. Ako uviedol, podobné opatrenia v iných európskych krajinách nepriniesli želaný efekt.

19.11.2015 13:30
debata

„Nie je potrebné, aby centrálna banka úverovala komerčné banky, ktoré budú v Poľsku úverovať podnikateľov,“ povedal Winiecki pre štvrtkové vydanie denníka Rzeczpospolita. *(Nie je to potrebné), pretože väčšina malých a stredných podnikov financuje svoje investície vlastnými peniazmi," dodal. V Maďarsku, ktoré zaviedlo takýto program, sa zdroje centrálnej banky nevyužili efektívne, kým vo Veľkej Británii bol dopyt po takýchto úveroch nepatrný, zdôraznil predstaviteľ centrálnej banky.

Nová poľská vláda chce, aby sa centrálna banka pri zlepšení dostupnosti úverov inšpirovala programom dlhodobých refinančných operácií (LTRO) Európskej centrálnej banky (ECB). V prvom prejave po vymenovaní do funkcie to uviedla v stredu premiérka Beata Szydlová zo strany Právo s spravodlivosť (PiS). Novo vymenovaný vicepremiér pre ekonomiku Mateusz Morawiecki spresnil, že rozhodnutie o tom, či a v akom rozsahu program zaviesť, je v rukách nezávislej centrálnej banky.

Začiatkom budúceho roka končí mandát ôsmim z desiatich členov rady pre menovú politiku poľskej centrálnej banky. Ich nástupcov určí parlament kontrolovaný stranou PiS v spolupráci s prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý je blízkym spojencom vládnej strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko