Po útokoch v Paríži klesali akciové trhy, v Európe nie dlho

Globálne akciové trhy sú pripravené na to, že v pondelok nastane krátkodobý výpredaj pre koordinované útoky, ktoré v Paríži podnikli islamskí militanti, pričom o život prišlo 129 ľudí. Vývoj na trhoch v pondelok to potvrdzuje. Podľa analytikov je však nepravdepodobný dlhodobý ekonomický vplyv alebo reakcia trhu.

16.11.2015 08:30 , aktualizované: 11:22
debata

Kurz eura v pondelok v Ázii reakcii na piatkové teroristické útoky v Paríži klesol a pokračoval vo svojom zostupe k minimum za viac ako šesť rokov.

Index bonitných európskych akcií STOXX 50 v pondelok po začiatku obchodovania strácal približne jedno percento. Už minulý týždeň pritom zaznamenal pokles. Približne o 11.00 h však akcie obnovili rast oproti minulému týždńu.

Predpokladá sa, že v pondelok najviac oslabia akcie francúzskych firiem, osobitne tých, ktoré sú závislé od rozsiahleho turistického sektora krajiny. „Tieto teroristické útoky v Paríži a ich veľký rozsah by mohli mať významný negatívny vplyv na sektor cestovania a turizmu,“ povedal Robert T. Lutts, šéf spoločnosti Cabot Wealth Management.

Analytici predpokladajú, že investori, najmä v Európe, budú teraz opatrnejší. „Môže nastať čisto psychologický efekt, ktorý odradí investorov od väčšej aktivity, kým nebude situácia jasnejšia,“ povedal agentúre Reuters analytik firmy IG France Alexandre Baradez.

Francúzsko je krajinou, do ktorej prichádza najväčší počet turistov, a odvetvie turizmu tvorí takmer 7,5 % francúzskeho hrubého domáceho produktu. Paneurópska akciová burza Euronext však v sobotu uviedla, že francúzske finančné trhy sa v pondelok otvoria ako zvyčajne.

Keď sa v piatok objavili správy o útokoch, s futuritami v rámci amerického akciového indexu S&P 500 sa ešte obchodovalo a index stratil približne 1 %. „Keby sa to bolo stalo počas riadneho obchodovania na trhu, mohla by nastať panika, ale trhy mali víkend na strávenie všetkých informácii,“ povedal Eiji Kinouchi, hlavný technický analytik Daiwa Securities v Tokiu.

Ázijské burzy v pondelok oslabovali a ich najširší index MSCI stratil v prvej časti obchodovania približne jedno percento. Podobným tempom oslaboval index tokijskej burzy Nikkei, aj keď ten v pondelok negatívne ovplyvnili údaje o horšom vývoji japonskej ekonomiky, než sa čakalo.

Termínované kontrakty na americké akciové indexy naznačujú pokles o zhruba jedno percento. V piatok prišli správy o zhruba 130 obetiach teroristických útokov až po oficiálnom uzavretí amerických trhov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #akcia