Moskva je ochotná rokovať o dlhu Kyjeva, má ale zmeniť postoj

Moskva je pripravená rokovať o ukrajinskému dlhu voči Rusku, ak Kyjev zmení svoj postoj týkajúci sa tejto záležitosti. Uviedol to v nedeľu ruský minister financií Anton Siluanov, ktorého z médií citovala agentúra Reuters.

15.11.2015 23:00
debata (9)

Rusko sa odmietlo podieľať na rokovaniach o reštruktura­lizácii dlhu, ktoré viedla Ukrajina sa súkromnými vlastníkmi dlhopisov. Ruská vláda trvá na tom, že jej pôžička nie je komerčným dlhom, ale oficiálnou štátnou pomocou, ktorá by mala byť splatená.

Dlhopisy vydala vláda zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča necelé dva mesiace predtým, ako po masových protestoch v roku 2014 Janukovyč z Ukrajiny utiekol.

Siluanov podľa agentúry Reuters uviedol, že Kyjev zatiaľ požadoval, aby sa o dlhu, ktorý má voči Rusku, hovorilo ako o komerčnom dlhu. „Za týchto podmienok je vyjednávanie pochopiteľne neprijateľné,“ uviedol Siluanov podľa agentúry Reuters na okraji summitu krajín G20 v tureckom meste Antalya.

Ruské dlhopisy sú splatné tento rok v decembri. Omeškanea so splátkami ruského dlhu by pre Ukrajinu bolo nebezpečné, pretože Medzinárodný menový fond (MMF) nemôže ďalej poskytovať pomoc krajinám, ktoré svojim veriteľom včas nesplácajú záväzky. MMF na konci októbri vyzval Rusko a Ukrajinu na rokovania o reštruktura­lizácii dlhu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina