Vedenie EBRD podporilo žiadosť Číny o členstvo

Vedenie Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) podporilo žiadosť Číny o členstvo. Žiadosť teraz posúdi Rada guvernérov EBRD, v ktorej má každá členská krajina jedného zástupcu, zvyčajne ministra financií. Podľa agentúry Reuters sa očakáva, že guvernéri žiadosť v decembri schvália.

12.11.2015 11:57
debata (3)

Peking by v takom prípade získal v EBRD symbolický podiel 0,1 percenta. Predpokladá sa, že Čína by sa skôr podieľala na financovaní banky, než aby z nej čerpala investície.

EBRD je v súčasnosti vlastnená 64 krajinami, Európskou úniou a Európskou investičnou bankou (EIB). Prijatie Číny za člena EBRD by podľa denníka Financial Times viedlo k ďalšiemu posilneniu vzťahov druhej najväčšej ekonomiky sveta s Európou. Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen v septembri uviedol, že Európska únia mieni podporovať prehĺbenie spolupráce medzi Čínou a EBRD.

EBRD bola založená v roku 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým krajinám strednej a východnej Európy a Sovietskeho zväzu pri prechode na trhové hospodárstvo. Neskôr svoje aktivity rozšírila aj do niektorých afrických a ázijských krajín. V Českej republike už nejaký čas neinvestuje, pretože Česko podľa pravidiel EBRD dosiahlo dostatočnú transformáciu ekonomiky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #EBRD