Víťaz poľských volieb chce lepšie vyberať dane

Poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) chce v budúcom roku zvýšiť daňové príjmy o 15 až 20 mld. PLN (3,5 až 4,7 miliardy eur). Uviedol to ekonomický expert strany Henryk Kowalczyk, ktorého citoval v pondelok denník Gazeta Prawna.

09.11.2015 11:07
debata (2)

Aj v prípade, ak sa očakávania vyšších daňových prímov nepotvrdia, strana podľa neho dodrží maastrichtský limit pre deficit verejných financií na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). „Odhady (vyšších daňových príjmov) sa pre budúci rok pohybujú v rozpätí 15 až 20 mld. PLN… (Potenciálne) úspory možno nájsť v rozpočte, počítam aj s významnými úsporami na strane výdavkov,“ povedal Kowalczyk.

Strana PiS, ktorá po voľbách z minulého mesiaca získala väčšinu v novom poľskom parlamente, plánuje nové dane v bankovom sektore a maloobchode. Kandidátka PiS na premiérsky post Beata Szydlová tvrdí, že zlepšením výberu daní a zamedzením vývozu firemných ziskov do zahraničia môže štát získať navyše 4 mld. PLN ročne. Ďalších 8 mld. PLN má priniesť mimoriadne zdanenie bánk a supermarketov. Programové priority PiS, akými sú zníženie veku odchodu do dôchodku alebo vyššie detské prídavky, budú mať podľa strany rozpočtové dopady na úrovni 39 mld. PLN, alebo 2,3 % HDP ročne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Poľsko