Predaj áut v Rusku tento rok môže klesnúť takmer o polovicu

Predaj áut v Rusku by mal za celý tento rok klesnúť o 45 percent. Dôvodom je ekonomický pokles krajiny. Uviedla to v piatok poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers (PwC), ktorá tak zhoršila svoju predchádzajúcu februárovú prognózu. Vlani sa v krajine predalo 2,34 milióna vozidiel.

06.11.2015 15:29
debata (147)

Podľa PwC bude trvať šesť až sedem rokov, kým sa ruskému automobilovému trhu podarí oživiť na úroveň z roku 2012, keď sa v krajine predali takmer tri milióny áut, napísala agentúra Reuters.

Ešte vo februári PwC očakávala pokles predaja áut v Rusku len o 25 až 35 percent. V prípade dovážaných vozidiel počítala s prepadom až o 55 percent.

Ruský automobilový trh sa stal obeťou slabnúcej ruskej ekonomiky, na ktorú majú dosah nízke ceny ropy a západné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho postupu v ukrajinskej kríze. Ruské podnikateľské združenie AEB očakáva, že predaj osobných a ľahkých komerčných áut v Rusku sa tento rok zníži o 37 percent na 1,57 milióna po minuloročnom poklese o desať percent. Za prvých deväť mesiacov tohto roka sa podľa údajov AEB predaj znížil o 33 percent na 1,19 milióna.

Ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov na konci septembra vyhlásil, že ruská vláda v rámci ďalšej podpory ťažko skúšanému automobilovému priemyslu poskytne tomuto sektore do konca tohto roka zhruba štyri miliardy rubľov.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #automobilky