Slovnaft je opäť v pluse, zisk stúpol na 179 miliónov eur

Spoločnosť Slovnaft dosiahla za tri štvrťroky tohto roka čistý zisk vo výške 179 miliónov eur.

06.11.2015 11:44
debata

Spoločnosť Slovnaft dosiahla za tri štvrťroky tohto roka čistý zisk vo výške 179 miliónov eur. V rovnakom období minulého roka pritom podnik evidoval stratu na úrovni jedného milióna eur. "Tretí štvrťrok podobne ako predchádzajúce dva štvrťroky tohto roku boli z pohľadu celkovej efektivity pre našu skupinu veľmi priaznivé. Nárast profitability bol kombináciou dobrých podmienok na medzinárodných trhoch s ropnými produktmi, ako aj dôsledkom našej výrobnej spoľahlivosti, úspešnejšieho predaja a nákladovej racionálnosti,“ komentoval dosiahnuté výsledky predseda predstavenstva Slovnaftu Oszkár Világi.

V samotnom treťom štvrťroku tohto roka sa podarilo Slovnaftu vygenerovať zisk na úrovni 55 miliónov eur. V rovnakom období minulého roka pritom spoločnosť vykázala zisk 17 miliónov eur. Rafinéria sa však už pripravuje na zimné obdobie, kedy očakáva ťažšie časy na trhu s rafinérskymi výrobkami. "S príchodom zimných mesiacov očakávame zhoršenie podmienok v obchode s rafinérskymi výrobkami, a tak nám zdroje získané v predchádzajúcom období môžu poslúžiť ako dostatočná rezerva pre udržanie našej finančnej stability a pokračovanie investičných zámerov,“ dodal Világi.

Čisté tržby bratislavskej rafinérie počas troch štvrťrokov tohto roka dosiahli 2,79 miliardy eur, čo bolo vzhľadom na zníženie cien rafinérskych produktov na medzinárodných burzách o osem percent menej ako v rovnakom období minulého roka. Slovnaft za deväť mesiacov tohto roka investoval 72 miliónov eur, z čoho sa väčšina použila na práce spojené s výstavbou novej linky na výrobu polyetylénu LDPE 4 a projekty zamerané na zvýšenie efektívnosti a kvality výroby.

Do konca septembra spracoval Slovnaft v bratislavskej rafinérii 4,51 milióna ton ropy, čo bolo o 18 percent viac ako v rovnakom období minulého roka. Výroba automobilových benzínov za deväť mesiacov roka medziročne stúpla o 26 percent na 1,12 milióna ton a produkcia motorovej nafty sa zvýšila o 21 percent na 2,39 milióna ton. Medziročný nárast o 22 percent na 298 tisíc ton zaznamenala produkcia polymérov. "Objem predaja ropných produktov za tri štvrťroky tohto roka sa medziročne zvýšil o 11 percent na 4,4 milióna ton. Z toho takmer tri štvrtiny smerovali na export. Samotný predaj na zahraničných trhoch za deväť mesiacov roka vzrástol o 12 percent a na domácom trhu o osem percent,“ dodal hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

V letných mesiacoch prevzala skupina MOL, materská spoločnosť Slovnaftu, čerpacie stanice Agip na Slovensku. Slovnaft tak ku koncu septembra prevádzkoval celkovo 253 čerpacích staníc. "To sa prejavilo v náraste predaja motorových palív v maloobchodnej sieti o 22 percent,“ konštatoval Molnár.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a. s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL.

debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #Slovnaft #MOL