Akcie Volkswagenu prudko klesli pre ďalšie nezrovnalosti v emisiách

Akcie nemeckého automobilového koncernu Volkswagen začali stredajšie obchodovanie prepadom až o desať percent.

04.11.2015 12:15
debata (3)

Reagovali tak na utorkovú správu podniku o nezrovnalostiach v údajoch o emisiách oxidu uhličitého. Divízia Porsche navyše pre pondelkové obvinenie amerického Úradu pre ochranu životného prostredia (EPA) pozastavila predaj naftových automobilov Porsche Cayenne v Spojených štátoch.

Zhruba 800 000 vozidiel z koncernu Volkswagen podľa utorkovej správy zrejme do ovzdušia vypúšťa viac emisií oxidu uhličitého, ako uvádza výrobca, a má tiež vyššiu spotrebu pohonných hmôt. Koncern uviedol, že novo zistené nezrovnalosti by mu mohli spôsobiť hospodársku škodu okolo dvoch miliárd eur.

Volkswagen už od septembra čelí škandálu okolo falšovanie testov emisií. Škandál sa zatiaľ týkal údajov o emisiách oxidov dusíka a zahŕňal asi 11 miliónov naftových vozidiel. Novo zistené nezrovnalosti ohľadom emisií oxidu uhličitého sa podľa hovorcu firmy týkajú prevažne naftových automobilov, vrátane vozidiel Škoda Octavia. Zahŕňajú ale aj menší počet benzínových automobilov.

Americký úrad EPA v pondelok oznámil, že rozšíril vyšetrovanie škandálu týkajúceho sa falšovania emisných testov automobilkou Volkswagen na ďalšie modely, vrátane naftových vozidiel Porsche Cayenne. Automobilka Porsche v noci na stredu uviedla, že predaj týchto vozidiel v USA z preventívnych dôvodov dočasne pozastavila.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie