Enel o Mochovciach: Nemáme krištáľovú guľu

Taliansky Enel napriek odchodu zo Slovenských elektrární sľubuje dostavbu tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne Mochovce.

04.11.2015 14:00
tretí blok, Mochovce, Foto:
Takto to v súčasnosti vyzerá na treťom bloku Mochoviec.
debata (15)

V pôvodných zámeroch sa uvádza, že dokončenie je v prípade tretieho bloku naplánované v novembri budúceho roka a štvrtého koncom roka 2017. Enel však pripustil možné meškanie dostavby.

„Zo striktne konzervatívneho hľadiska môžeme pripustiť, že môže dôjsť k istému omeškaniu, pretože nemáme krištáľovú guľu a nevieme povedať, či nevyskočí nejaký problém. V tejto chvíli však môžeme potvrdiť, že v októbri alebo v novembri budúceho roka bude palivo v reaktore,“ povedal Nicola Cotugno, generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

Tretí blok elektrární je v súčasnosti dokončený na 90 percent, a tak vstupuje do fázy skúšok. Zariadenie sa momentálne nachádza v testovacej fáze, pričom je hotová väčšina inžinierskych prác. Slovenské elektrárne v utorok oživili takzvaný mozog tretieho bloku atómovej elektrárne v Mochovciach, ktorým je bloková dozorňa.

Sériou testov, ktoré budú prebiehať 12 mesiacov, sa má potvrdiť, či sú zariadenia a systémy pripravené na prevádzku. „Systém kontroluje a dáva signály operátorom o stave meraní. Momentálne je mozog pripravený na skúšky technológie,“ vysvetľuje Jozef Kurek, manažér pre spúšťanie.

Po zavezení paliva do reaktora budú ešte prebiehať fyzikálne skúšky. Prvá vyrobená elektrina z tretieho bloku by však mohla byť do siete dodaná koncom budúceho roka alebo začiatkom roka 2017. Dostavba tretieho a štvrtého bloku sa má podľa ministerstva hospodárstva oproti pôvodným termínom oneskoriť o tri mesiace. O miernom meškaní nedávno informoval aj Úrad jadrového dozoru SR.

Mochovce sa aj predražujú. Kým v roku 2008 mala stáť dostavba Mochoviec 2,8 miliardy eur, vláda koncom minulého roka súhlasila s navýšením rozpočtu na 4,6 miliardy eur. Cotugno na stretnutí s novinármi potvrdil, že spoločnosť stále operuje s prostriedkami, ktoré boli akcionármi schválené na vlaňajšom valnom zhromaždení elektrární.

Štát drží v Slovenských elektrárňach 34-percentný podiel. Zvyšných 66 percent akcií vlastní Enel, ktorý aktuálne svoj podiel predáva. K predaju by malo dôjsť v dvoch etapách, pričom v prvej fáze plánuje Enel ponúknuť 33 percent. Vláda nedávno pripustila možnosť, že v prvej etape predaja má záujem uchádzať sa prostredníctvom budúcej opcie o 17 percent akcií, čím by sa podiel štátu v elektrárňach navýšil na 51 percent. Podmienkou však je práve dostavba Mochoviec.

O predaji vedie momentálne spoločnosť Enel exkluzívne rokovania s Energetickým a průmyslovým holdingom, za ktorým stojí český podnikateľ Daniel Křetínský a slovenská finančná skupina J&T.

„Zatiaľ nebol uzatvorený žiadny obchod, ale bolo deklarované, že rokovania sú v pokročilej fáze. Dôležitým posolstvom však zostáva, že Enel neopustí Slovenské elektrárne a zostane akcionárom až do konca dostavby Mochoviec 3 a 4. Záväzok, ktorý sme na seba vzali v roku 2008, aj splníme,“ hovorí Cotugno.

Štvrtý blok Mochoviec je aktuálne dostavaný na 70 percent. Projekt ako celok je dokončený na 84 percent. Na stavbe sa podieľa celkovo 110 českých a slovenských dodávateľov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Enel #dostavba Mochoviec