Draghi: ECB urobí všetko pre dosiahnutie inflačného cieľa

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená urobiť všetko, čo bude potrebné, aby udržala infláciu na správnej ceste k dosiahnutiu strednodobého inflačného cieľa. Pre sobotné vydanie talianskeho denníka Il Sole 24 Ore to uviedol šéf ECB Mario Draghi.

01.11.2015 17:03
debata (7)

„Ak budeme presvedčení, že náš strednodobý inflačný cieľ je v ohrození, urobíme všetky potrebné kroky,“ povedal Draghi. Podľa jeho slov má ECB k dispozícii „pôsobivý súbor nástrojov monetárnej politiky“. "V každom prípade je príliš skoro povedať, že ‚tu je súpis (možností)‘ a nie je ich viac“,“ povedal Draghi. Cieľom ECB je dosiahnuť infláciu v eurozóne tesne pod hranicou 2 %.

Na otázku, či je zníženie depozitnej sadzby jedným z nástrojov, ktorý sa dá použiť v kombinácií so zmenami programu kvantitatívneho uvoľňovania, Draghi povedal, že je „predčasné robiť takéto hodnotenia“.

Draghi zároveň vyhlásil, že riziko trieštenia eurozóny sa výrazne obmedzilo, „ak sa dokonca úplne nestratilo“. Podľa neho je grécky dlh udržateľný predovšetkým v takom prípade, ak grécka vláda splní všetko, k čomu sa zaviazala. Draghi tiež vyhlásil, že aby bol dlh krajiny udržateľný, musí sa znížiť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia