Merkelová: Škandál VW nepoškodil značku Made in Germany

Škandál týkajúci sa falšovania emisných testov automobilkou Volkswagen nepoškodil značku Made in Germany. Uviedla to v sobotu nemecká kancelárka Angela Merkelová.

01.11.2015 10:17
debata (22)

Dodala, že Volkswagen musí tento škandál vyriešiť transparentným spôsobom a uskutočniť štrukturálne zmeny, ktoré by zabránili, aby sa podobná situácia v budúcnosti opakovala.

„Bude veľmi záležať na tom, ako sa Volkswagen s touto záležitosťou vysporiada,“ povedala Merkelová. „Verím, že VW na tom zo všetkých síl pracuje,“ dodala.

Škandál vypukol 18. septembra, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinila Volkswagen, že jeho vozidlá s naftovými motormi používali softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka.

Volkswagen priznal, že tento softvér inštaloval v celom svete do zhruba 11 miliónov áut, vrátane 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto. Najväčší škandál v 68-ročnej histórii koncernu prechodne zrazil trhovú hodnotu podniku až o tretinu, donútil k odchodu dlhoročného generálneho riaditeľa Martina Winterkorna a viedol k vyšetrovaniu po celom svete.

Nedávny prieskum spoločnosti Prophet však ukázal, že zhruba dve tretiny Nemcov považujú škandál za prehnaný a domnievajú sa, že Volkswagen naďalej vyrába vynikajúce vozidlá. Zhruba 60 percent respondentov podľa prieskumu predpokladá, že škandál z dlhodobého hľadiska nepoškodí značku Made in Germany. Tiež nemecký zväz veľkoobchodníkov a exportérov BGA tento týždeň predpovedal, že škandál nebude mať na dobrú povesť nemeckých výrobkov dlhodobý vplyv.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie