ECB: Grécke banky potrebujú menej, než sa čakalo

Kapitál, ktorý potrebujú štyri hlavné grécke súkromné ​​banky k svojej rekapitalizácii, bude podľa Európskej centrálnej banky (ECB) menší, než predpokladali grécki partneri. Môže byť od 4,4 miliardy až po 14,4 miliardy eur, napísala agentúra AFP.

31.10.2015 13:27
debata

Podrobná analýza ukázala pri základnom scenári potrebu 4,4 miliardy eur, zatiaľ čo pri nepriaznivom vývoji – v prípade zhoršenia finančných a ekonomických podmienok v Grécku – 14,4 miliardy eur, uviedla ECB v sobotu vydanom vyhlásení.

Štyry banky, ktorých sa to týka, sú Alpha Bank, Eurobank, NBG a Piraeus Bank. Najhoršie je na tom Piraeus Bank, ktorá bude podľa základného scenára potrebovať 2,2 miliardy eur a podľa najhoršieho až päť miliárd.

Uvedené banky majú do 6. novembra predložiť plán pre pokrytie svojich potrieb európskemu úradu pre bankový dohľad, čo je nový kontrolný orgán, ktorý začal pracovať vlani v novembri pod záštitou Európskej centrálnej banky.

„Tým sa v rámci programu ekonomického prispôsobenia (Grécka) otvorí proces rekapitalizácie, ktorý by mal byť zavŕšený do konca roka,“ spresnila ECB vo vyhlásení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB #banky #trojka veriteľov