Rusko stále trápi vysoká inflácia

Ruská centrálna banka podľa očakávania analytikov nechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na doterajších 11 percentách. Banka vo vyhlásení dodala, že k tomuto rozhodnutiu ju prinútili pretrvávajúce vysoké inflačné riziká.

30.10.2015 14:32
debata (28)

Banka naposledy menila úroky na konci júla, keď ich znížila o pol percentuálneho bodu. Od začiatku tohto roka už úroky klesli o šesť percentuálnych bodov kvôli poklesu ekonomiky spôsobenému nízkymi cenami ropy a západnými sankciami súvisiacimi s ukrajinskou krízou.

Centrálna banka teraz podľa analytikov oslovených agentúrou Reuters čelí ťažkej dileme. Ročná inflácia je naďalej vysoká, nad 15 percentami. Na druhej strane ekonomika zostáva slabá a septembrové štatistické údaje zmarili nádej, že by ekonomika mala už to najhoršie za sebou. Ekonomickému rastu by pomohlo, keby banka znížila úrokové sadzby, vysoká inflácia jej však v tomto kroku bráni.

Miera inflácie v septembri spomalila na 15,7 percenta. Mierne tak klesá od marca, kedy stúpla na 13-ročnej maximum 16,9 percenta. Cieľom banky je do roku 2017 znížiť infláciu na štyri percentá.

Banka vo vyhlásení dodala, že v ďalších mesiacoch očakáva znižovanie inflácie vplyvom slabého domáceho dopytu a menovej politiky. Do októbra budúceho roka má podľa jej odhadov inflácia klesnúť na sedem percent a v roku 2017 na štyri percentá. Banka dodala, že ak bude inflácia klesať v súlade s jej očakávaniami, bude v budúcnosti pokračovať v znižovaní úrokov. Nemusí to však nutne byť už v decembri.

Banka tiež zopakovala, že jej rozhodovanie o úrokových sadzbách bude závisieť na rovnováhe medzi inflačnými rizikami a rizikami ochladenia ekonomiky.

Rusko, ktoré je najväčším svetovým vývozcom energií, podkopáva prepad cien ropy, ktoré sú teraz o takmer polovicu nižšie ako pred rokom. Krajina sa okrem toho počas väčšiy minulého roka potýkala s krízou domácej meny a problémy predstavovali aj západné sankcie kvôli ukrajinskej kríze, ktoré obmedzili prístup vybraných firiem na medzinárodné finančné trhy a vyvolali odliv kapitálu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Rusko #sankcie