Pfizer chce vytvoriť najväčšiu farmafirmu

Farmaceutická spoločnosť Pfizer ačala rokovania o prevzatí konkurenčnej firmy Allergan, ktorá je známe najmä ako výrobca botoxu, ktorý sa využíva v estetickej chirurgii.

30.10.2015 14:00
debata

Spojením týchto dvoch spoločností by vznikol najväčší farmaceutický koncern na svete s trhovou hodnotou 300 miliárd dolárov. Dva zdroje oboznámené so situáciou to potvrdili denníkom Financial Times a Wall Street Journal s tým, že rokovania sú ešte len na začiatku.

Pfizer je druhou najväčšou americkou farmafirmou s hodnotou približne 218 miliárd dolárov. Allergan je tiež všeobecne považovaná za americkú spoločnosť, no sídli v írskom Dubline. Jej hodnota je 113 miliárd dolárov. Po spojení by vznikol koncern, ktorý by katapultoval Pfizer na prvé miesto medzi farmaceutickými spoločnosťami a predbehol by konkurenčný Johnoson & Johnson, ktorého trhová hodnota je 277 miliárd dolárov.

Kúpou Allerganu by však Pfizer nezískal len jeho produkty, ale pomohol by si aj k dlho hľadanej „daňovej inverzii“, ktorú by výrazne znížil svoje daňové odvody. Kým totiž Pfizer platil minulý rok daň v USA vo výške 25,5 percenta, Allergan Írsku odviedol daň len 4,8 percenta.

Nie je to prvýkrát, čo sa Pfizer pokúša o takúto mamutiu akvizíciu. Predtým sa zaujímal o britskú spoločnosť GlaxoSmithKline, no narazil na značný politický odpor. Potom mal na muške ďalšiu londýnsku firmu Zeneca, no tam zase nedokázal o svojich plánoch presvedčiť manažment, britských politikov a proti spojeniu firiem sa postavili aj médiá.

Začiatkom tohto týždňa šéf Pfizeru Ian Read uviedol, že zníženie daňových odvodov dlhuje tak investorom, ako aj zamestnancom spoločnosti. „Daňovú inverziu“ sa totiž počas uplynulých rokov podarilo dosiahnuť viacerým konkurenčným firmám, čo by v dlhodobom horizonte mohlo ohroziť trhovú pozíciu Pfizeru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #farmaceutické firmy #Pfizer