Kyjev zavrel letiská pre ruské lietadlá, Moskva pre ukrajinské

Za "príklad boja proti vlastnému ľudu" označil v nedeľu ruský premiér Dmitrij Medvedev rozhodnutie Kyjeva zakázať takmer všetkým ruským leteckým spoločnostiam pristávať na ukrajinských letiskách.

26.10.2015 07:32
debata (23)

Embargo, ktoré nadobudlo účinnosť v nedeľu, je súčasťou „sankčnej vojny“, ktorá sa medzi oboma krajinami rozpútala po minuloročnej ruskej anexii Kryme a proruskej vzbure v Donbasu, ktorú Moskva podporuje.

Z letov na ukrajinské letiská boli v nedeľu vyradené prakticky všetky ruské aerolínie vrátane spoločností Aeroflot, Transaero, Sibir, Rossija, Gazprom-Avia a dvadsiatich ďalších. Rusko na zákaz reagovalo rovnakým krokom a s platnosťou od nedele zakázalo lety ukrajinských strojov do Ruska. Podľa hospodárskych expertov na oboch stranách hraníc zastavenie leteckej prevádzky spôsobí Rusku a Ukrajine miliardové škody. Zákaz platí aj pre tranzitné lety.

O embargu na letecké spojenie rozhodla ukrajinská vláda v septembri. Za bezprostrednú príčinu bol označený fakt, že ruské letecké spoločnosti prevádzkujú bez ukrajinského súhlasu linky na anektovaný Krym, ktorý Kyjev, rovnako ako drvivá väčšina štátov sveta, stále považuje za ukrajinské územie.

V Bruseli sa v piatok na poslednú chvíľu zišli vyjednávači oboch krajín. Ruská strana podľa agentúry Interfax navrhla, aby blokáda leteckého spojenia bola odložená. Súčasťou ruského návrhu bolo údajne ustanovenie, aby Kyjev odvolal aj nesúhlas s ruskými letmi na okupovaný Krym. Kyjev bol ale ochotný iba k zrušeniu blokády tranzitných letov, a tak k dohode nedošlo.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #aerolinky #Ukrajina