Akcie Facebooku prvýkrát prekonali hranicu 100 USD

Cena akcií prevádzkovateľa najväčšej sociálnej siete sveta sa počas dňa vyhupla na viac ako 102 dolárov, k čomu prispel silný rast kurzu. Ten presiahol tri percentá.

24.10.2015 14:25
debata

Prvýkrát nad stodolárovou hranicou sa udržali aj na konci obchodovania. Trhová kapitalizácia dosiahla 287,93 miliardy dolárov.

Začiatky Facebooku na burze pritom neboli najlepšie. Firma na burzu v New Yorku vstúpila v máji 2012 a v septembri toho istého roku sa cena jej akcií prepadla na historické minimum 17,73 USD za kus. Počas nasledujúcich štvrťrokov ale firma investorom dokazovala, že je schopná vytvárať príjmy z reklamy, čomu neskôr napomohlo aj rozšírenie jej služby pre využitie vo smartphonoch.

Okrem Facebooku sa v piatok na newyorskej burze darilo aj ďalším veľkým technologickým firmám. Akcie Microsoftu počas dňa rástli o viac ako desať percent (uzavreli s takmer päťpercentným nárastom), rovnako akcie novej holdingovej spoločnosti Alphabet pridali 7,7 percenta (jej súčasťou je teraz aj Google). Akcie Amazonu vykazovali nárast o viac ako šesť percent.

Najväčší svetový internetový obchod Amazon v treťom štvrťroku zvýšil tržby o 23 percent a vyšší bol aj čistý zisk, ktorý prekonal odhady. Holding Alphabet takisto hospodáril lepšie, než čakali analytici a firma tiež oznámila prvý odkup svojich akcií.

Facebook zverejní štvrťročné výsledky 4. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #facebook