Európske akcie sa vyšplhali na dvojmesačné maximá

Európske akcie v piatok pokračovali v silnom raste a ich hlavné indexy sa vyšplhali na dvojmesačné maximá.

24.10.2015 08:54
debata (4)

Akcie naďalej ťažia z vyhliadok na rozšírenie stimulačných opatrení Európskej centrálnej banky (ECB), náladu na trhu navyše podporilo prekvapivé zníženie úrokových sadzieb v Číne. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 si v piatok pripísal 1,95 percenta a uzavrel na 1490,63 bodu. Už vo štvrtok pritom spevnil o 2,1 percenta.

Hlavný index nemeckých akcií DAX v piatok pridal 2,88 percenta na 10 794,54 bodu a za celý týždeň získal 6,8 percenta. Zaznamenal tak najvýraznejší týždenný nárast od februára 2011.

Čínska centrálna banka sa v piatok rozhodla podporiť ekonomiku znížením úrokových sadzieb o štvrť percentuálneho bodu a zmiernením požiadaviek na minimálne rezervy komerčných bánk.

ECB na štvrtkovom zasadnutí ponechala úrokové sadzby bezo zmeny, rovnako ako program nákupu dlhopisov. Jej šéf Mario Draghi ale povedal, že banka v decembri menovú politiku prehodnotí.

Upozornil tiež, že na štvrtkovom zasadnutí sa diskutovalo o ďalšom znížení depozitnej sadzby.

K rastu európskych akciových trhov prispeli aj dobré hospodárske výsledky niektorých podnikov napríklad nórskej poisťovne Gjensidige. Akcie švédskeho dodávateľa telekomunikačných zariadení Ericsson ale šesť percent odpísali, lebo jeho štvrťročný zisk zaostal za očakávaniami analytikov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia