Merkelová: Dohoda Ukrajiny a EÚ nie je namierená voči Rusku

Dohoda o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ nie je namierená proti Rusku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla v piatok.

23.10.2015 17:54
debata (14)

Obchodná dohoda medzi Ukrajinou a EÚ vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roka, a to aj napriek snahe Ruska o jej zdržanie. „Táto dohoda o voľnom obchode nie je namierená proti Rusku,“ povedala kancelárka na ukrajinsko-nemeckej ekonomickej konferencii. "Naopak, chceme, aby Ukrajina mala dobré ekonomické väzby s EÚ, s Nemeckom, ale zároveň aj s Ruskom,“ povedal Merkelová.

Nízke mzdové náklady a vysoko kvalifikovaní pracovníci na Ukrajine podľa Merkelovej ukazujú, že by to mohlo byť dobré miesto pre podnikanie. Zároveň krajinu vyzvala na boj s korupciou.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zároveň uviedol, že na Ukrajine a v posledných mesiacoch objavuje pozitívny ekonomický dynamizmus. Podľa jeho slov však Ukrajina potrebuje pomoc Nemecka pri zavádzaní reforiem.

Nemecko je tretím najvýznamnejším obchodným partnerom Ukrajiny za Ruskom a Čínou. Hodnota bilaterálneho obchodu medzi Berlínom a Kyjevom dosiahla v roku 2014 hodnotu 5,2 mld. eur.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Rusko #Ukrajina