Výrobu spomalila firma s 9–tisíc zamestnancami

Jeden z najväčších európskych priemyselných podnikov spomaľuje výrobu na Slovensku.

21.10.2015 07:00
INA, Schaeffler, práca, automobil Foto:
Podľa šéfa závodov INA Skalica a INA Kysuce je dôvodom spomalenia pravidelné spresňovanie výrobného plánu.
debata (8)

V časoch rastúcich predajov automobilov nemecká spoločnosť Schaeffler čelí menšiemu počtu objednávok v závodoch INA Skalica a INA Kysuce. Obidve fabriky patria k topdodávateľom ložísk pre firmy podnikajúce v automobilovom priemysle a priamo na Slovensku zamestnávajú okolo 9 180 ľudí. Vedenie podniku odmieta, že by pokles zákaziek mohol súvisieť so súčasnou emisnou kauzou automobilky Volkswagen.

„Ako každý rok aj tohto roku v období mesiacov október, november dochádza k upresňovaniu výrobného plánu. Cieľom je čo najpresnejšia aktualizácia zákazníckych potrieb, tak aby sme efektívne využili výrobné kapacity našich závodov pri výbehu roku 2015, respektíve nábehu v roku 2016,“ povedal Jaroslav Patka zo spoločnosti Schaeffler.

Podľa šéfa obidvoch závodov sa ľudia pracujúci v závodoch INA Skalica a INA Kysuce ani po spresnení výrobných plánov nemusia báť o prácu. „Na základe našich doterajších poznatkov prišlo v spomínanom období k miernemu poklesu potrieb na trhu, a tým aj k prispôsobeniu našich výrobných kapacít. V súčasnosti nevidíme žiadny dôvod na to, aby sme pristúpili k prepúšťaniu zamestnancov. Tento vývoj nemá podľa našich informácií žiadny priamy súvis s emisnou kauzou spoločnosti Volkswagen,“ dodal Patka.

Nemecký automobilový koncern VW čelí v Spojených štátoch amerických pokute 18 miliárd dolárov. Pre hrozbu vysokých sankcií sa už tento týždeň začínajú rokovania o úsporných opatreniach medzi odbormi a vedením bratislavského závodu Volkswagen Slovakia. Najväčší výrobca automobilov dopláca na to, že niektoré automobily s dieselovými motormi v bežnej prevádzke až 40-násobne prekračujú povolené hodnoty emisií, hoci počas oficiálnych testov prísne normy spĺňali vďaka špeciálnemu softvéru znižujúcemu výkon motora.

Priamo v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia sa nevyrábajú automobily obchádzajúce emisné normy. „Problémy by teoreticky mohli mať slovenskí dodávatelia, ktorí dodávajú súčiastky do automobilov prekračujúcich emisné normy. Zatiaľ sme ale nič také nezaznamenali, keďže od vypuknutia emisnej kauzy stále ubehlo príliš málo času na to, aby sa to v domácej ekonomike mohlo reálne prejaviť,“ uviedol Juraj Sinay, prezident Zväz automobilového priemyslu na Slovensku. To potvrdzujú aj najnovšie štatistiky, podľa ktorých predaj vozidiel v Európskej únii vzrástol už 25. mesiac po sebe. V mesiaci september sa predalo 1,357 milióna automobilov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje rast o 9,8 percenta. „Odbyt Volkswagenu zasiahnutého emisným škandálom nebol príliš zasiahnutý, pričom to isté možno hovoriť aj o jeho septembrových predajných štatistikách v USA. No keďže kauza sa prevalila až v druhej polovici septembra, lepší obraz bude možné získať až po číslach za október,“ priblížil Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Spoločnosť Schaeffler je so svojimi značkami INA, LuK a FAG popredný dodávateľ súčiastok pre automobily a priemysel. Zákazníci si od firmy môžu objednať presné súčasti začínajúce 2¤mm ihlovým puzdrom, ale aj veľké valivé ložiská s vonkajším priemerom 4,25 m. Klienti zo 60 rôznych oblastí priemyslu si v štandardnom katalógu môžu vybrať z viac ako 40-tisíc rôznych typov ložísk. Priemyselný koncern má po celom svete 63 fabrík, v ktorých zamestnáva približne 84-tisíc ľudí, a v minulom roku dosiahol obrat viac ako 12,1 miliardy eur.

Rodinnej firme sa darí aj pri podnikaní na Slovensku. INA Skalica ukončila podľa portálu Finstat.sk rok 2014 so ziskom viac ako 9,75 milióna eur, čo je výrazne viac ako v roku 2013, keď podnik ukončil hospodárenie so ziskom takmer 4,9 milióna eur. Plusová bola aj spoločnosť INA Kysuce, ktorá v minulom roku dosiahla zisk niečo nad 13,71 milióna eur, čo je opäť výrazne viac ako v roku 2013, keď fabrika ukončila svoje hospodárenie so ziskom takmer 3,68 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #INA #Schaeffler