Rusi nepodporili dohodu veriteľov Ukrajiny, Kyjev im hrozí súdom

Väčšina veriteľov Ukrajiny schválila návrh reštrukturalizácie ukrajinského dlhu, ktorý je dôležitou súčasťou záchranného programu krajiny. Výnimkou je Rusko, ktoré sa hlasovania nezúčastnilo. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a súčasne oznámil, že ak Rusko návrh neprijme do 29. októbra, Ukrajina je odhodlaná ísť na súd.

15.10.2015 12:06
debata (179)

Ukrajina sa dohodla na reštrukturalizácii dlhu so skupinou najväčších veriteľov na konci augusta. Potrebovala však súhlas aj zostávajúcich veriteľov. Podľa dohody veritelia odpustia Kyjevu 20 percent istiny dlhopisov a termín splatnosti všetkých dlhopisov sa predĺži o štyri roky. Dohoda je súčasťou záchranného programu v objeme 40 miliárd dolárov, na ktorom sa Ukrajina tento rok dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

„Viac ako 75 percent veriteľov u každého dlhopisu hlasovalo pre reštrukturalizáciu. Jedinou krajinou, ktorá sa nezúčastnila hlasovania, je podľa očakávania Ruská federácia,“ uviedol Jaceňuk. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov agentúre TASS povedal, že postoj Ruska k reštruktura­lizácii ukrajinského dlhu sa nezmenil.

„Ak si myslia, že sú jedineční, sme pripravení ísť na súd,“ povedal Jaceňuk. „Ak sú normálni, potom navrhujeme, aby 29. októbra prijali rovnaké podmienky, aké prijali ostatní veritelia. Rusko iné (dlhové) podmienky nedostane. Sme ochotní ísť s Ruskom do právnej bitky,“ citovala ho agentúra Reuters.

Rusko od samého začiatku reštrukturalizáciu dlhu odmieta. Ukrajina má v decembri splatiť Rusku dlhopisy za tri miliardy USD. Rusko požaduje úplné splatenie eurobondov, pretože ich nepovažuje za komerčný dlh, ale za oficiálnu štátny pomoc, ktorá by mala byť splatená.

Dlhopisy vydala vláda zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča necelé dva mesiace predtým, ako po masových protestoch v roku 2014 Janukovyč utiekol z Ukrajiny. O charaktere dlhopisov by mala rozhodnúť výkonná rada MMF. Zatiaľ ale nie je jasné, kedy by tak mohla urobiť.

Omeškanie so splátkami ruského dlhu by pre Ukrajinu znamenalo nové nebezpečenstvo. MMF totiž nemôže ďalej poskytovať úvery krajinám, ktoré svojim štátnym veriteľom včas nesplácajú záväzky. Veritelia teraz za svoje existujúce dlhopisy dostanú nové. Ministerka financií Natalija Jarešková, ktorá viedla rokovania s majiteľmi dlhopisov, dodala, že nové dlhopisy chcú vydať v polovici novembra.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #reštrukturalizácia #Ukrajina