Vyšetrovanie vo Volkswagene nie je zamerané priamo na Winterkorna

Nemecká prokuratúra oznámila, že bývalý generálny riaditeľ automobilového koncernu Volkswagen Martin Winterkorn nie je menovite terčom vyšetrovanie kvôli emisnému škandálu.

01.10.2015 16:50
volkswagen, winterkorn Foto: ,
Bývalý generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn v odraze spätného zrkadla auta.
debata (3)

Pondelkové oznámenie prokuratúry v severonemeckom meste Braunschweig, podľa ktorého úrad začal vyšetrovanie Winterkorna, bolo zle formulované, pripustil v utorok podľa agentúry AFP hovorca tejto inštitúcie.

Vyšetrovanie je namierené proti „manažérom (Volkswagenu) zodpovedným“ za manipulácie s naftovými motormi, píše sa v novom oznámení, ktoré úrad zverejnil na internete. Žiadne konkrétne meno v ňom podľa AFP nie je spomenuté.

Škandál vypukol pred takmer dvoma týždňami, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozidiel s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagenu za tieto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliárd dolárov.

Pokutu vo výške miliónov dolárov by firma podľa oznámenia austrálskych regulátorov mohla dostať v Austrálii, ak sa ukáže, že údajmi o emisiách klamala spotrebiteľa.

Okrem prokuratúry v Braunschweigu vedie vyšetrovanie aj prokuratúra v Ingolstadte, kde má sídlo divízia Audi. Vyšetrovanie kvôli možným podvodom s automobilovými emisiami začalo podľa zdroja agentúry Reuters tiež Francúzsko. Výsledky sa vraj očakávajú na konci novembra alebo v decembri.

Volkswagen potvrdil, že softvérom určeným na falšovanie emisných meranie bolo vybavených 11 miliónov áut. Z toho pripadá zhruba päť miliónov vozidiel na vlajkovú značku VW, viac ako dva milióny na Audi a 1,2 milióna na vozidlá značky Škoda. Podľa agentúry Reuters je to najväčší škandál v 78-ročnej histórii podniku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Martin Winterkorn